Maaliskuussa vietettiin sekä kansainvälistä naistenpäivää että Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Vaikka Suomi on yksi maailman parhaita paikkoja olla nainen, ei tasa-arvo ole valmis täälläkään.

Se, että nainen on ollut presidenttinä, pääministerinä ja pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtajana, ei tarkoita, että lasikatto olisi romahtanut.

Varsinkin nuori nainen joutuu edelleen todistamaan pätevyyttään ja osaamistaan.

Naisilla ja miehillä on maassamme näennäisesti yhdenvertaiset mahdollisuudet, mutta todellisuudessa asenteissa ja rakenteissa on vielä paljon korjattavaa.

Varsinkin nuori nainen joutuu edelleen todistamaan pätevyyttään ja osaamistaan, kun samanikäisillä miehillä sitä pidetään enemmän itsestäänselvyytenä.

 

Lähes jokainen naispuolinen opiskelukaverini on kokenut kesätöissä sen, että heidän osaamiseensa ei luoteta. Pomot kiikuttavat vastuulliset ja haastavat tehtävät naapurikopissa istuvan miespuolisen kesätoimittajan pöydälle, naisille jaetaan hömppäjuttuja.

Juttuaiheiden jaossa näkyvät myös vanhentuneet sukupuoliroolit. Miehet saavat tehtäväkseen tekniikkaan, talouteen ja tieteeseen liittyviä juttuja, kun taas naisille annetaan lapsia, terveyttä ja kauneutta käsitteleviä aiheita. Siitäkin huolimatta, että molemmat olisivat käyneet samat yhteiskuntapolitiikan tai taloustieteen perusopinnot.

Minulta on kysytty useaan otteeseen juttukeikoilla, olenko ”joku kesätoimittaja”. Miespuoliset kollegani kertovat, että heitä on pidetty alusta asti oikeina toimittajina.

Alalla vuosikymmeniä olleet naiset kertovat, kuinka miehiä kohdellaan eri tavalla. Heille annetaan enemmän vapautta ja vastuuta, ja he etenevät urahississä naisia nopeammin. Herrojen sauna- ja golfkerhot ovat voimissaan.

Mitä useampi uskaltaa kertoa omista kokemuksistaan, sitä helpompi tilannetta on korjata.

Haastattelin kerran erästä siivousfirman omistavaa naista, joka sanoi suoraan, että hän palkkaa vakituiseen työsuhteeseen mieluummin kenet tahansa muun kuin nuoren naisen.

Nuori nainen nimittäin tulee kalliiksi, kun hän heti vakituisen työpaikan saatuaan alkaa tehdä lapsia, yrittäjä perusteli. Siksi on tärkeää, että esimerkiksi vanhempainvapaan kustannukset jaetaan tasaisemmin äidin ja isän työnantajien välillä.

Feminismi on ollut pinnalla pari viime vuotta, ja sen myötä julkiseen keskusteluun on noussut useita edellisen kaltaisia esimerkkejä naisten, miesten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemasta epätasa-arvosta.

Mitä useampi uskaltaa kertoa omista kokemuksistaan, sitä helpompi tilannetta on korjata.

Ehkä tulevaisuudessa elämme maailmassa, jossa ihmisen pätevyydestä ei tehdä arvioita iän, sukupuolen tai ulkonäön perusteella.