Kortepohjan ylioppilaskylällä on oma hokemansa kuin Putouksen hahmoilla: ”Onko Kortepohja hereillä?” Sanonta on ikuistettu myös Kortepohjan ikiomaan Snapchat-filtteriin. Jylkkäriltä tiedusteltiin Twitterissä hokeman alkuperää.

Aloitamme asian selvittämisen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan asukaspalveluista.

“Jaa, tuota nyt on mulle kyllä täysin uusi asia”, kommentoi Sari Korhonen ja ohjaa kysymyksen seuraavalle työntekijälle.

“Sanotaanko Kortepohjasta silleen? Just just, tuota, enpäs tiedä kyllä yhtään”, vastaa kysymykseen nauraen Jenni Kirkkomäki.

Myös seuraavat kolme asukaspalveluiden edustajaa ovat ymmällään kysymyksen edessä. Selvästi sanonta on suorastaan undergroundia.

Tavoittelemme seuraavaksi professori Marko Lambergia, historioitsijaa, joka on kirjoittanut  Jyväskylän ylioppilaskunnan historiikin Nuoruus ja toivo. Valitettavasti mies on viimeisimpien tietojen mukaan paennut meren toiselle puolelle Ruotsiin, ja ainoat nopeasti löytyvät yhteystiedot ovat kaksi sähköpostiosoitetta, joista kumpikaan ei toimi.

Etsintöjen viimeinen etappi on lopulta anonyymi chat-palvelu Jodel, jossa huhujen mukaan kysytään tiettyyn kellonaikaan: ”Onko Kortepohja hereillä?” Epätietoinen toimittaja laittaa kysymyksen oikeaan aikaan ilmoille ja saa myös vastauksia.

”Joku vain aloitti sen joskus ja niin sitä jatkettiin”, kertoo nimetön jodlaaja.

”Vuodenpäivät joku kysyy 00:12 onko Kortepohja hereillä”, jatkaa toinen.

”Alun perin iltahuuto oli 2–3 aikaan yöllä, kunnes sitä siirrettiin inhimillisempään aikaan. Se on Jyväskylän Jodelin kunniakkaimpia ja vanhimpia perinteitä, jota kunnioitetaan”, tarjoaa viimeinen vastaaja lisäinfoa.

Sanonta on siis alun perin tullut Jodelista ja vakinaistunut perinteeksi. Snapchatille taas voi kuka tahansa lähettää filtteriehdotuksia.

Jylkkäri ei ole toistaiseksi onnistunut selvittämään filtterin tekijän henkilöllisyyttä. Mikäli joku tuntee filtteriehdotuksen tekijän, hänet voi ilmiantaa toimitukseen.