Gradu- tai kandiaihe motivoi, mutta projekti ei pysy koossa. Opinnäyte tuntuu määräänsä pidemmältä ja vaikeasti hahmotettavalta. Haastaville asioille on vaikea löytää aikaa. Kuulostaako tutulta?

Hommat haltuun -projektin vetäjät neuvovat, kuinka gradun tai kandin saa kasaan.

Pilko ja aikatauluta

Ongelmiin auttaa hyvä aikataulutus, kokonaisuuden pilkkominen pienempiin osiin sekä lempeys itseään ja ajankäyttöään kohtaan varsinkin, jos elämässä on samaan aikaan paljon muuta meneillään.

Gradun ei tarvitse viedä liikaa aikaa muulta elämältä eikä aikataulusta kannata tehdä liian tiukkaa.

Tärkeintä on suunnitella etukäteen, minkä ajan käyttää gradun parissa. Myös välitavoitteista on apua.

Kysy apua

Omaan aiheeseen liittyvissä pulmissa kannattaa kääntyä ohjaajan puoleen.

Jos gradulle ei tunnu löytyvän aikaa, paikkaa tai vertaistukea, voi kokeilla esimerkiksi Ruvetaan hommiin -opinnäyterupeamia, joissa keskitytään erityisesti gradun ja kandin työstämiseen.

Vaihda työtilaa

Työskentelytilan vaihtaminen saattaa myös helpottaa graduahdistusta. Varaa gradulle aikaa ja paikka kodin ulkopuolelta, jolloin häiriötekijöitä on vähemmän ja keskittyminen on helpompaa.

Etsi tukiverkosto

Sosiaalisen tukiverkoston merkitystä ei kannata aliarvioida. Tukiverkoston koko ja tarve saattavat muuttua, kun tismalleen saman tutkimuskysymyksen kanssa painivaa kaveria ei ole.

Hommat haltuun -projekti tarjoaa Jyväskylän yliopiston opiskelijoille vertaistukea esimerkiksi Hommia riittää -kerhojen ja Hommat haltuun -opinnäyterupeamien muodossa.  Lisätietoa projektista löytyy osoitteesta facebook.com/hommathaltuun.

Kuvassa graduntekijä Susanna Stranius, jonka salaisia aseita ovat kuulosuojaimet ja hyvät eväät.