Toimittaja Sanna Ukkola kirjoitti blogissaan (YLE 10.1.2017) aikamme vihamielisestä keskustelukulttuurista. Ukkolan mukaan Suomessa on voimistunut ilmapiiri, jossa vain tietyt mielipiteet sallitaan.

Jos joku poikkeaa sovitusta linjasta, hänet pyritään vaientamaan ja mustamaalaamaan. Lokakampanja voi alkaa niin nopealla vauhdilla, ettei asianomainen ehdi edes tajuta tilannettaan.

Miksi emme kestä debattia, Ukkola kysyy blogissaan. Jos joku esittää mielipiteen naisten ja miesten välisistä biologisista eroista, islamin roolista kansainvälisessä terrorismissa, maahanmuuton syistä ja vaikutuksista tai kasvissyönnistä, miksi moni kokee tarpeelliseksi hyökätä mielipiteen esittäjän persoonaa kohtaan? Syytökset naisvihasta, islamofobiasta tai rasismista hyökkäävät esiin kuin kyy ruohikosta.

Meillä täytyy olla oikeus esittää myös hiomattomia ja keskeneräisiä mielipiteitä.

Sama ilmiö on nähtävissä, jos joku päättää puhua susista positiiviseen sävyyn, kannattaa Euroopan unionia, toivottaa pakolaiset tervetulleiksi Suomeen tai tunnustautua feministiksi.

Meillä täytyy olla oikeus esittää myös hiomattomia ja keskeneräisiä mielipiteitä. Kukaan ei voi olla perillä kaikista asioista.

Julkinen keskustelu on paras mahdollinen työkalu oman ajattelumme parantamiseen. Joskus kuitenkin käy niin, että emme ole osanneet ottaa huomioon kaikkia asiaan liittyviä seikkoja ennen kuin avaamme suumme.

Kun näin käy, oikea tapa suhtautua asiaan ei ole ihmisen julkinen lynkkaaminen Twitterissä tai muualla sosiaalisessa mediassa. Liian usein yksi ajattelematon kommentti tai huono sananvalinta johtaa tilanteeseen, jossa ihminen mustamaalataan törkeästi jonkin epämiellyttävän aatteen kannattajaksi.

Keskusteluun osallistuminen vaatii nykyään valitettavan paksua nahkaa. Tunnen monia ihmisiä, jotka eivät uskalla sanoa mielipidettään esimerkiksi joistain yllä esitetyistä asioista, koska he tietävät, että hyväksytystä linjasta poikkeavien mielipiteiden esittäminen voi aiheuttaa todellisen paskamyrskyn.

Julkisia lynkkauskampanjoita johtavat ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että toiminnallaan he kaventavat keskustelukenttää ja riistävät samalla itseltään mahdollisuuden kuulla erilaisia mielipiteitä.

Jokainen meistä haluaa pitää itseään avoimena ja rationaalisena ihmisenä. Nämä arvokkaat periaatteet lentävät kuitenkin ikkunasta ulos välittömästi, kun joku uskaltautuu kritisoimaan vaikkapa intersektionaalista feminismiä tai toteamaan, että islamilla todellakin on jotain tekemistä aikaamme leimaavan terrorismin kanssa.

Seuraavan kerran kun näin käy, muista, että et ehkä itsekään ole täydellisen perillä kaikista asiaan liittyvistä
seikoista.

Tämä lehden myötä oma työni päätoimittajana tulee päätökseen. Olen erittäin ylpeä siitä, että sain näytellä pienen osani Jylkkärin pitkässä historiassa. Työni päätoimittajana ja opiskeluvuoteni Jyväskylän yliopistolla ovat olleet elämäni parasta aikaa.

Terve, ja kiitos kaloista.