Isäongelmia hampaankolossa

Miika Nousiainen: Juurihoito (Otava)

Sisarukset kohdataan usein ensimmäistä kertaa synnytysosastolla, mutta Pekka tapaa velipuolensa Eskon hammaslääkärissä. Pekka on tullut juurihoitoon, jonka hänelle tekee hammaslääkäriveli, josta hän ei ole aiemmin kuullut. Molemmat miehet ovat lapsena jääneet isänsä Onni Kirnuvaaran hylkäämiksi. Hammaslääkärin kirkkaan valon alla tutustuvat veljekset päätyvät lopulta etsimään yhdessä isäänsä.

Juurihoidon kerronta ei lähde samalla tavalla laukkaan kuin Nousiaisen aiemmissa teoksissa. Esko on jähmeydessään hauska, mutta karikatyyrimainen hahmo muuttuu pian yhtä puuduttavaksi kuin tämän asiakkailleen ennen porausta tarjoilemat piikit. Nousiaismaista nokkeluutta ja isojen teemojen sivuamista hammaslääkärivitsien lomaan on sentään saatu upotettua.

Jopa hammashuollosta saa louhittua loputtoman määrän metaforia elämälle sekä sen tarjoamille haasteille.