Hemmetti sentään! Pitääkö teille näyttää kaikki kädestä pitäen? Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää, että keskellä yötä ei vedetä itkupotkuraivareita ja lähetellä toimittajille vittuilusähköposteja. Siis oikeesti!

Okei, rauhoitutaanpas kaikki. Kyllä tästä vielä hyvä tulee.

Sirkku, nyt jumalauta kuulolla! Sinä otat ensimmäiseksi haltuun herra pääministerin sähköpostin ja sosiaalisen median välineet. Pidät huolen siitä, että yhtään sähköpostia, tviittausta, Facebook-päivitystä tai edes savumerkkiä ei lähde sen herran päästä ilman, että joku tarkistaa, mitä niissä viesteissä lukee.

Ja katsokin, että yöllä pidetään täydellinen radiohiljaisuus. Miltä sekin nyt näyttää, että pääministeri lähettelee viestejä toimittajille keskellä yötä? Minäpä kerron, miltä se näyttää! Se näyttää siltä, että pääministeri on pikkusieluinen nillittäjä, jolla on liikaa vapaa-aikaa ja vääristyneet luulot omasta asemastaan. Ja mehän sovittiin, että sitä ei haluta turhaan korostaa.

 

Ja sinä Sepi! Yritä nyt pysyä kärryillä, vaikka se vaikeaa onkin.

Sun rooli on varmistaa, että seuraavan kerran kun pääministeri yrittää painostaa Yleisradiota luopumaan itseään koskevasta uutisoinnista, kamppaat pääministerin, sidot ja kapuloit sen, ja tunget sen siivouskaappiin rauhoittumaan.

Sen jälkeen yrität rauhoittavalla äänellä selittää, että päätoimittajan saattamiseksi ruotuun löytyy parempiakin keinoja. Seuraavissa kissanristiäisissä pääministeri voi ensin varmistaa, että toimittajat näkevät, kuinka hän on hyvää pataa päätoimittajan kanssa. Voi heittää toimittajien edessä jotain nollaläppää golfinpeluusta ja perheestä tai jotain, ihan sama. Sitten jollain verukkeella vie päätoimittajan takahuoneeseen ja haukkuu siellä tämän pataluhaksi.

Parit uhkaukset YLE:n budjetin puolittamisesta ja päätoimittajan uran tuhoamisesta kyllä riittävät. Ja siitä sitten vaan hymyssä suin poseeraamaan toimittajille kameroiden eteen.

Kekkonen käytti samaa taktiikka, kyllä se meidän pääministerillekin sopii.

 

Ja lopuksi, Anne, sulle jää tämä vaikein homma. Mutta oikeastaan se on hyvä, koska sunkin täytyy kerrata näitä perusasioita.

Jos, ja tämä todellakin on siis hypoteettinen esimerkki, pääministerin suvulla on omistuksia siellä ja täällä, ja valtio nyt vaan sattuu jollain tavalla olemaan mukana tuolla ja muualla, niin pidät huolen, että nämä tuodaan esiin ajoissa. Ettei käy taas niin, että sopulit selvittää jotain omistuksia ja kilpailutuksia ja sitten selviää, että hupsheijaa, meidän pääministeri ei näköjään ymmärrä, mitä eturistiriita tarkoittaa.

Yrittäkää nyt ymmärtää, miten typeriltä me näytetään, kun seuraavan kerran taas käy näin. Kaikki vakuutuskuoret ja muut käydään tästä lähin läpi tiheällä kammalla. Tai sit voidaan vaan antaa toimittajille kaikki tiedot ja viheltää peli poikki. Ja sitä ei kai toivo kukaan, vai?