Yhdysvaltojen seuraava presidentti on Donald Trump. Kiinteistömoguli ja tosi-tv-tähti marssi Valkoiseentaloon, vaikka miehen kampanja oli täynnä loukkauksia, totuuden vääristelyä, uhkauksia ja täysin mahdottomia vaalilupauksia.

Skandaalit eivät kuitenkaan riittäneet suistamaan Trumpia tieltä, jonka päässä häntä odotti maailman merkittävin poliittinen virka. USA:n kansa halusi muutoksen, ja sen se myös sai.

Vaikka monelle Trumpin valinta tuli järkyttävänä yllätyksenä, se on kuitenkin osa laajempaa, koko länsimaita koskettavaa kehitystä, joka on ollut nähtävissä jo vuosien ajan.

 

Euroopassa on viime vuosina nähty oikeistopuolueiden esiinmarssi, mikä on haastanut poliittisen status quon.

Viimeisin osoitus uudesta poliittisesta suunnasta oli brexit. Britit äänestivät EU-eron puolesta, mikä asettaa koko unionin heikkoon asemaan. Bryssel seuraakin nyt huolestuneena, kuinka Eurooppa kääntyy oikealle.

Eurooppalaiset äänestävät ensi vuonna useissa merkittävissä vaaleissa, jotka näyttävät suuntaa maanosan tulevaisuudelle. Ranska valitsee uuden presidentin, ja äärioikeistopuolue Front Nationalin puheenjohtaja Marine Le Pen, joka oli ensimmäisten joukossa iloitsemassa Donald Trumpin valinnasta, on tällä hetkellä vahva ehdokas virkaan.

Saksassa, Euroopan talousveturissa, käydään ensi vuonna parlamenttivaalit. Liittokansleri Angela Merkelin suosio, joka vielä muutama vuosi sitten näytti haavoittumattomalta, on laskenut kuin lehmän häntä. Maahanmuutto on ennätyslukemissa, ja äärioikeistolainen Alternative für Deutschland -puolue kasvattaa suosiotaan etenkin maan itäosissa.

Tilanne on samanlainen myös Alankomaissa, jossa EU- ja maahanmuuttokriittinen Geert Wilders puolueineen kasvattaa suosiotaan ja haastaa vanhat valtarakenteet.

 

Trumpin valinta ja Euroopan poliittisen kentän murros ovat osa samaa ilmiötä. Markkinatalous on ollut vaikeuksissa jo lähes vuosikymmenen, ja moni työntekijä on huomannut tippuneensa työmarkkinoilta. Samaan aikaan maahanmuutto ja globalisaatio muuttavat yhteiskuntien perinteisiä rakenteita, mikä aiheuttaa pelkoa ja ristiriitoja.

Muun muassa näiden syiden takia ihmiset ovat turhautuneita poliitikkoihin ja perinteiseen järjestelmään, joka ei heidän mielestään enää palvele tavallisia ihmisiä. Tämä ärtymys ja turhautuminen etsii ulospääsyä, jonka nationalistiset ja äärioikeistolaiset uudet puolueet tarjoavat.

Vanhat puolueet ja poliittinen vasemmisto näyttävät tällä hetkellä kykenemättömiltä vastaamaan muuttuneen maailman tilanteeseen. Äärioikeistolaiset puolueet ja vanhoja poliittisia sääntöjä huoletta rikkovat uudet nimet, kuten Donald Trump, tarjoavat yksinkertaisia ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin. Tämä viesti vetoaa yhä suurempaan osaan länsimaiden ihmisistä.

Lähivuosien aikana tulemme näkemään hyvin toisenlaisen Euroopan.