Rapean illan päätteeksi monen pöytä on täyttynyt tyhjistä juoma-astioista ja muusta välineistöstä.

Jylkkäri päätti selvittää lukijoilta heidän käsityksiään krapulasta. Kysehän on monille tutusta ilmiöstä, kertoohan kielemmekin jo sen: bakkanaalien myötä latinasta lainatun crapulan rinnalle on pesiytynyt monia ilmaisuja: kanuuna, Karpo, kohmelo, darra, Juha, Kankkunen, ja niin edelleen…

Keräsimme maaliskuussa Jylkkärin lukijoilta kyselylomakkeen avulla tietoa krapulasta. Kyselyyn vastasi 66 henkilöä. Pyysimme vastaajia määrittelemän krapulan ja selventämään mahdollisia siihen johtavia syitä. Kysyimme myös vinkkejä siihen, miten krapulan oireita voisi helpottaa.

Vastauksista kävi ilmi, että krapulan oireita voidaan jakaa useaan eri kategoriaan, joista yleisimmät ovat fyysinen ja psyykkinen. Fyysiset oireet pitävät sisällään päänsärkyä, oksentelua, polttelevaa persreikää, tuhkakupin makua suussa ja niin edelleen. Psyykkisiin oireisiin voidaan katsoa lukeutuvan muun muassa kuumotukset, ahdistuksen ja pakottavan tarpeen pyytää anteeksi kaikilta, joiden kanssa on viettänyt edeltävän iltansa.

Mielenkiintoisin määritelmä krapulalle tuli eräältä vastaajalta, joka kertoi ulkomaalaisen suomen kielen opiskelijan luulleen sen olevan joku lomakylä, mihin suomalaiset menevät, sillä monet olivat kertoneet olleensa sunnuntaina krapulassa.

 

Kyselyvastauksissa krapulan kerrottiin olevan seurausta muun muassa alkoholista ja sen eksessiivisestä nauttimisesta, valvomisesta, liian aikaisin lopetetusta juomisesta, veden ja hivenaineiden puutteesta elimistössä, väkevistä juomista sekä avaruusolioiden abduktion seurauksena tehdyistä tiedekokeista, jotka pyyhkivät lähimuistin ja jättävät aivot ylikuormittuneeseen tilaan.

Joku syytti myös kavereitaan, kun taas eräs vastaajista nimesi huonon valmistautumisen ja juhlintastrategian johtavan krapulaan. Uskonnollisilta viittauksilta ei myöskään vältytty: eräs vastaaja totesi lyhyesti ja ytimekkäästi Jumalan olevan sadisti.

63 vastaajaa (95,5 %) kertoi kokeneensa krapulan, kun taas kolme vastaajaa (4,5 %) ei ollut sitä kokenut.

Eräs vastaajista koki yhteisen krapuloimisen vahvistavan sosiaalisia suhteita. Toinen kuvaili tilan olevan verrattavissa siihen, että viisi kääpiötä harrastaisi vapaaottelua hänen silmiensä takana. Yhden mielestä vankila olisi yksiselitteisesti parempi vaihtoehto. Monet kuvailivat krapulan tuntuvan pahalta, ja joku vertasi sitä jopa manalaan: aamulla pelottaa, että siihen kuolee, mutta muutaman tunnin kuluttua pelottaa että eikö siihen kuolekaan. Eräs vastaajista koki ylpeyttä krapulasta, sillä se todistaa sekä hänelle itselleen että muille sen, että eilen on ollut hauskaa.

 

Ylivoimaisesti suurin osa (85,5 %) vastaajista koki, että krapulaa voi jotenkin helpottaa.

Yleisimmät helpotuskeinot olivat perinteisiä kehonhuoltotoimenpiteitä: roskaruoan syömistä ja veden juomista. Jotkut mainitsivat videotallenteiden seuraamisen kaupallisista suoratoistopalveluista helpottavan heidän oloaan. Eräs kertoi krapulasta valittamisen auttavan.

Mielenkiintoisin keino lienee kuitenkin kahden ulostuksen sääntö: ensimmäisellä orgaanisten oheistuotteiden poistokerralla elimistöstä saadaan poistetuksi ylimääräinen alkoholi, joka ei ole vielä imeytynyt verenkiertoon, kun taas toista kertaa kaapelia laskettaessa keho saadaan palautettua takaisin normaaliin toimintakuntoon.

Itse suosittelen poistamaan sukat sänkyyn mentäessä, jolloin toksiinit poistuvat elimistöstä jalkapohjien kautta nukkumisen aikana.

 

Lue lisää:

Alkoholin alennusmyymälä (20.11.2014)