Bloody Mary sopii hatarampaankin olotilaan. Kuva: Johanna Hurme

Vaikka vatsassa velloisi, Harju kutsuu vapunpäivänä. Tässäpä olotilaan sopivat sapuskat.

Vapunpäivän aamuna saattaa olla krapula, joka hidastaa ajatuksen juoksua ja Harjulle kömpimistä.

Tällöin piknikruoaksi kannattaa miettiä etukäteen jotain helppoa. Iso-Britannian ravitsemusterapeutit suosittelevat krapulalääkkeeksi munakokkelia. Piknikille sopii oivallisesti japanilaisten kehittämä krapulamunakas, jonka voi pilkkoa pieniksi naposteltaviksi.

Krapulassa suositellaan syömään myös nestepitoista ruokaa. Dippailtavaksi sipsien ohella piknikkoriin sopivat vitamiineja ja nestettä antavat hedelmät. Myös suoloja antavat suolakurkut ja hunajasmetana toimivat. Hunajan fruktoosi auttaa aineenvaihduntaa tuhoamaan alkoholia ja potassium tasapainottaa alkoholin vaikutuksia.

Mahaa rauhoittamaan pakkaa mukaan maitoa. Rasvattoman maidon tietyt elektrolyytit helpottavat oloa, ja maidon vitamiinit sekä kivennäisaineet ehkäisevät alkoholia polttamasta ravinteita kehosta. Jos aamulla ei vielä ole pahaa oloa, ota evääksi myös inkivääriä. Se poistaa pahan olon tunnetta ennaltaehkäisevästi.

Tasoittavan tarpeeseen amerikkalaistutkijat ovat kehittäneet krapulaa lievittävän Bloody Maryn. Jos tomaattimehu ei iske, voi kokeilla edellisillan boolista jääneiden hedelmien ja marjojen soseuttamista smoothieksi.

 

O-konomiyakimunakas

1 dl vehnäjauhoja

2 dl dashilientä

2 kananmunaa

200g valkokaalia

200g purjoa

200g katkarapuja, kanaa suikaleina tai tonnikalaa

 

Päälle:

O-konomiyaki kastiketta (HP:n kastike käy myös)

majoneesia

 

Kuori kaalinlehdet yksittäisiksi ja leikkaa paksuin ruoti pois. Silppua kaali niin hienoksi suikaleeksi kuin mahdollista. Pese ja silppua purjo myös (jätä kourallinen vihreää osaa koristeeksi). Laita kulhoon vehnäjauhot, liemi ja munat. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää sitten vihannekset sekä loput täytteet ja pyörittele tasaiseksi. Pannu puoliteholle, öljyä kyytiin. Lusikoidaan pannulle tuuman paksu ”pannari”. Paista 5 minuuttia per puoli. Heitä O-konomiyaki lautaselle. Levitä kastiketta kauttaaltaan ja pursota majoneesikuvio päälle. Viimeistele purjosilpulla. Leikkaa suupalankokoisiksi terävällä veitsellä.

 

Täydellinen Bloody Mary

1 osa (halpaa) vodkaa

3 osaa laadukasta tomaattimehua

sellerisuolaa

vastajauhettua mustapippuria

muutama tilkka worcestershirekastiketta/Tabascoa

jäämurskaa

sellerinvarsi

 

Sekoita kaikki aineet yhteen ja laita pulloon. Piknikjuoma on valmis retkelle.