Kuva: Arimo Kerkelä
Kuva: Arimo Kerkelä

Helposti ladattavan Tor-verkon avulla voi suojata omaa yksityisyyttään esimerkiksi kaupallisilta toimijoilta. Takeita ei kuitenkaan ole.

”Enemmistö ihmisistä ei suojaa itseään millään tavoin. Se on todella ikävää”, harmittelee EFFI – Electronic Frontier Finland ry:n hallituksen entinen jäsen Mikael Storsjö. EFFI:n pääagenda on sananvapauden ja yksityisyyden suojaaminen, etenkin netissä.

Storsjö hyödyntää itse Tor-verkkoa nettiselailussaan. Tor-verkkoa käyttämällä voi säilyttää anonymiteetin, sillä se hyödyntää useita eri vapaaehtoisia reitittimiä, jolloin yksittäisen käyttäjän nettiselailua on lähes mahdoton jäljittää yhteen tiettyyn paikkaan. Muitakin vaihtoehtoja on, ja esimerkiksi tietoturvayhtiö F-Secure myy omaa Freedome-palveluaan, mutta suosituin ja tunnetuin on Tor-verkko.

”Valtiolliset ja kaupalliset yhtiöt keräävät meistä dataa. Esimerkiksi kuukausi sitten googlasin takkasydämiä ja edelleenkin saan mainoksia takkasydämistä”, Storsjö nauraa.

 

Storsjön mukaan Tor-verkkoa kannattaa käyttää nimenomaan yksityisyydensuojan takia.

”Jos lähdetään liikkeelle siitä, että ihmisellä on oikeus yksityisyyteen, niin miksi pitäisi sallia, että sinusta kerätään dataa ja tehdään tietokantoja. Oikeudellisesti tämä on myös ongelmallista, sillä esimerkiksi Suomessa kaikista henkilörekistereistä pitäisi tehdä ilmoitus. Suurin osa yhtiöistä toimii kuitenkin Euroopan lainsäädännön ulkopuolella.”

Täydellinen anonyymiys netissä on kuitenkin hyvin haastava ellei mahdoton tehtävä. Anonymiteetin menettää käytännössä heti, kun kirjautuu johonkin palveluun tai käyttää hakukoneita.

Tor-verkon mainetta on haitannut, että sen anonyymiyttä hyödyntävät myös rikolliset. Tunnetuin tapaus lienee kauppapaikka Silk Road, joka jäi kiinni huumekaupasta. Silk Road toimi Tor-verkossa ja hyödynsi bitcoineja. Storsjön mielestä Tor-verkkoa ei kuitenkaan kannata leimata sen vuoksi rikollisten alustaksi.

”Vähän aikaa sitten oli ryöstö Turuntiellä. Pitäisikö meidän sulkea Turuntie siksi, että myös rikolliset käyttävät sitä? Sitä paitsi tapaus osoittaa, että myös rikollisia voi saada kiinni Tor-verkossa.”

 

Tor-verkon voi ladata netistä käyttöönsä kuin minkä tahansa muunkin asennettavan ohjelman. Tor-verkon huono puoli on se, että yhteydenmuodostus voi olla hyvin hidasta. Tor-verkossa toimivat parhaiten tekstipohjaiset sivut. Nopeus riippuu siitä kuinka paljon vapaaehtoisia tukiasemia on pystyssä.

Paitsi yksityisyyden takia niin Storsjö käyttää Tor-verkkoa myös säästämisen vuoksi.

”Lentoliput ja hotellit ovat halvempia, koska sivustot eivät saa tietoja aiemmasta ostoskäyttäytymisestä ja selaushistoriasta.”

 

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhosen mukaan Suomessa yksityisyyden suoja on kansalaisen perusoikeus ja esimerkiksi henkilötietojen suojasta säädetään lailla.

”Kannattaa huomioida, että verkkopalveluissa yksityisyydensuojaan vaikuttaa usein sen maan laki, jossa palvelu toimii. Onkin hyvä miettiä, mihin kaikkiin palveluihin kirjautuu ja syöttää tietoja, kun nettisivut jo muutenkin keräävät paljon käyttäjätietoja”, Tarhonen neuvoo.

Vaarallisemmaksi Tarhonen näkee Suomessa netinkäyttäjän näkökulmasta erilaiset tietojen kalastelukampanjat.

”Viime päivinäkin olen joutunut todistamaan useaa eri tapausta, jossa ihmiset ovat saaneet sähköpostiviestejä Verohallinnon nimissä, että nyt olisi veronpalautuksia tulossa, kun syötät luottokorttinumeron. Näihin ansoihin langetaan edelleen liian kevyesti ja paljon”, Tarhonen harmittelee.

 

Molemmat asiantuntijat myöntävät, että täysi anonyymiys netissä on hyvin vaikeaa. Anonymiteetin menettää välittömästi, kun kirjautuu sisään johonkin palveluun.

”Hankalaksi se menee, jos haluaa tehdä netissä hakuja tai viestiä ihmisille. Vaikka olisi Tor-verkossakin ja kirjautuu sosiaalisen median palveluun, niin anonyymiys lähtee siinä”, Tarhonen sanoo.

 

Juttua päivitetty 17.3.2016 klo 14.48: Korjattu Mikael Storsjön titteli ja lisätty nettijutusta pudonnut toisen haastateltavan nimi.