Multikultin puolesta – ja sitä vastaan

Kenan Malik: Monikulttuurisuus (Niin & Näin)

Kenan Malikin poleeminen teos on mielenkiintoinen puheenvuoro monikulttuurisuudesta. Malik tarkastelee monikulttuurisuutta ilmiönä kriittisesti, mikä kerrankin tarkoittaa ihan oikeaa kritiikkiä, eikä termin käyttämistä tekosyynä julistaa muukalaisvihamielistä propagandaa.

Malikin mukaan monikulttuurisiin yhteiskuntiin liittyvät sosiaaliset ja kulttuurilliset kysymykset ymmärretään liian suppeasti: ääritapauksissa terroristi-islamistien koetaan edustavan epätodellista, homogeenista islamilaista kulttuuria. Myös poliittinen korrektius ja yhteiskunnallisen keskustelun rajoittaminen saavat Malikilta tyrmäyksen. Malik pitääkin mahdollisimman laajaa sananvapautta elintärkeänä nyky-yhteiskunnassa.

Teoksen voima piilee siinä, että se kykenee ylittämään nykyisen paikallaan junnaavan maahanmuuttokeskustelun poterot ja esittämään siitä omaperäisiä näkemyksiä.

 

Lue lisää:

Vaiennetut kampukset (3.3.2016)

Vahtikoiran valvojat (21.1.2016)