Pelkoa ja himoa Pariisissa

Milja Kaunisto: Luxus (Gummerus)

Jos käsitys Pariisista on puhtaan romanttinen, se sortuu Luxuksen linnojen mukana. Suuren vallankumouksen, ylä- ja alaluokan yhteentörmäyksen ja -sovittamisen sekä 1790-luvun ranskalaisen naisen paikan kuvaaminen on ilmeisen ajankohtaista ja siksi hälyttävää.

Romaanin kahden päähenkilön onnettomuudet ajavat heidät yhteen. Stabiilissa tilanteessa he karttaisivat toisiaan, niin maantieteellisesti kuin henkisesti. Empatia kohdistuu kaiken menettäneeseen kreivittäreen, jonka hyväuskoisuus aiheuttaa lukijassa toistuvasti pakokauhun tunteen: ei sinne!

Henkilöhahmojen puheet vaihtelevat sofistikoituneesta törkyyn kuten luokkayhteiskunnassa kuuluukin. Hykerryttävintä antia on kohtuuton irstailu niin sanoissa kuin teoissa, mikä vain voimistuu loppua kohden. Käsitteenä luksus on kuin varoittava viitekehys kohtuuttomuudelle yhteiskunnissa ylipäätään.