Ongelmia nikkelistä

Jättiläinen

Talvivaaran kaivos on lähihistorian masentavin esimerkki epäonnistuneesta virkamiestyöstä ja raskaan teollisuuden pohjattomasta ahneudesta. Tutkivien journalistien työhön vahvasti nojaava Jättiläinen on mainio kuvaus niistä korruptoituneista toimintamalleista, jotka mahdollistivat Talvivaaran kaivoksen pystyttämisen sekä siihen vaaditun poliittisen siunauksen hankkimisen.

Aleksi Salmenperän ohjaama elokuva onnistuu myös näyttelijävalinnoissaan. Erityisesti Joonas Saartamon ja Peter Franzénin yhteistyötä omissa rooleissaan kelpaa ihailla. Myös Jani Volanen on vakuuttava jääräpäisenä ja kunnianhimoisena kaivoksen johtajana.

Elokuva keskittyy Talvivaaran kaivoksen ympärillä pyöriviin tapahtumiin, mikä tekee katsomiskokemuksesta lähes dokumentaarisen. Kerrontatyylin haittapuolena on se, että Talvivaara-episodia seuraamattomat ihmiset eivät ehkä kykene ymmärtämään kaikkia elokuvan viitteitä. Tästä huolimatta Jättiläinen on katsomisen arvoinen suomalainen elokuva, joka nostaa esiin korruption ongelmia.

 

Lue lisää:

Arvio: Atomin paluu (10.12.2015)