Elämysten näytös

Järven tarina

Luontodokumentti Järven tarina kuvaa suomalaisen järven eläinkuntaa reilun vuoden ajan. Elokuva saavuttaa taianomaisen tunnelman hitaasti soljuvilla, upeilla kuvilla ja virheettömästi haluttuihin tunnelmiin virittävällä musiikillaan. Järven tarina on upean näköinen ja kuuloinen elokuva, joka kuuluu kokea suurelta valkokankaalta.

Hetkittäin elokuva uhkaa jopa pakahduttaa katsojan tunnelmointiinsa. Samuli Edelmannin ylväs kertojaääni liittää pienetkin yksityiskohdat Kalevalaan, muinaissuomalaiseen mytologiaan ja luonnon kiertokulkuun. Kerronnan suurin ongelma on kenties siinä, että Edelmannin ääni kuulostaa liiankin tutulta. Matka menettää mystisyyttään, kun tuttuakin tutumpi kertojaääni yhdistyy vanhoihin mielikuviin ja vieraannuttaa elokuvan maailmasta

Vaan kyllä Suomen luonto on kaunis. Ja Järven tarinassa se on tavallistakin kauniimpi.