Kuva: Suvi-Tuulia Nykänen

Matti Salmi kuvasi yli 20 vuotta yliopiston värikästä elämää.

Valokuvaajaksi päädyin oikeastaan sattumalta. Ensimmäisen kamerani sain vuonna 1957, 16-vuotiaana. Olin kiinnostunut liikunnasta ja valokuvauksesta, ja armeijan jälkeen vuonna 1964 hain sekä Helsinkiin Ateneumiin kamerataiteen linjalle että Jyväskylään liikunnanopettajaksi. Jyväskylään en päässyt. Kun olin käynyt Ateneumia muutaman viikon, Jyväskylästä soitettiin, että yksi on nyt perunut, tuletko tänne vai mitä teet. Kirosin aika raskaasti, että miten voi olla, että joudun tekemään nyt tämän valinnan, tietämättä kummastakaan alasta mitään.

Perheen neuvomana päädyin Jyväskylään. Liikunnanopettajan töitä tein lopulta tasan yhden viikon Norssilla sijaisena. Siihen se jäi.

Toimin yliopistolla kuvaajana vuosina 1967-1990. Alkuvuosina kuvasin aiheita omasta mielenkiinnosta ja vuodesta 1967 lähtien yliopiston osa-aikaisena valokuvaajana. Viran sain vuonna 1972, kun yhtenä kesänä lähdinkin Kankaalle raksalle töihin, enkä ollut kesällä käytettävissä. Syksyllä tarjosivat sitten virkaa. Olihan se aikamoinen suojatyöpaikka.

 

Jyväskylän yliopisto oli vuonna 1964 melkoinen älyllinen mullistus ja visuaalinen shokki lahtelaiselle ylioppilaalle. Ilmassa oli jo ensimmäisiä merkkejä siitä, että kampus alkaisi kiehua. Yliopisto oli ollut ”herrojen” koulutuspaikka ja Jyväskylän seminaarista tuli yliopisto vasta 1960-luvun lopussa. Jyväskylään alkoi tulla opiskelijoita yhä enemmän maanviljelijä- ja työväentaustaisista perheistä ja se näkyi.

1960-luvulla osakunnissa juhlittiin vielä vanhassa hengessä. Pukeuduttiin iltapukuihin ja frakkeihin ja syötiin ja juotiin hienosti, ihan kuin suomalaisissa elokuvissa. Jyväskylän Kesä taas oli kulttuurikanava uusille ajatuksille. Sielläkin tapahtui paljon – sensuuria, esityksiä keskeytettiin, mielenosoituksellisesti suudeltiin Alvar Aallon aulassa ja niin edelleen. Se oli värikästä yliopistohistoriaa.

Opiskelijoiden olojen parannusta vaadittiin oikein kunnolla, mielenosoituksin ja joukkoliikkeiden avulla. Jyväskylässä vallattiin yliopisto 1970-luvun lopulla. Sitä värikästä yliopistoa minä kuvasin. Itse pidin tärkeänä yliopiston elämän taltiointia, myös arkistointimielessä. Yliopiston museon intendentti Pirjo Vuorinen on joskus sanonut minulle, että museoon ei ole kertynyt enää ollenkaan tavaraa minun lähdettyäni.

Irtisanouduin yliopistolta itse vuonna 1990 hallinnollisten erimielisyyksien takia. Yliopiston jälkeen olen tehnyt lehtikuvaajan töitä eri lehtiin. Keskisuomalaiseen tein keikkoja jo yliopiston aikana ja ne lisääntyivät pikkuhiljaa. Sinne soiteltiin Helsingistä, että onko teillä ketään kuvaajaa, ja antoivat sitten minun numeroani eteenpäin.

Mielenkiinto on säilynyt ihan näihin päiviin asti, enkä vieläkään ole kyllästynyt työhöni. Eläminen kiinnostaa, ja haluan edelleen päästä katsomaan erilaisia ihmisiä, milloin ketäkin.

Sitä teen varmasti niin pitkään kuin vain henki pihisee.

 

MATTI SALMI

  • Jyväskyläläinen valokuvaaja.
  • Syntynyt Haukivuorella vuonna 1941. Asunut Jyväskylän lisäksi muun muassa Lahdessa.
  • Toimi Jyväskylän yliopistossa valokuvaajana 1967-1990.
  • Kuvista koottu lukuisia näyttelyitä. Teoksia on ollut esillä esimerkiksi Liikunnalla ja Vakiopaineessa.

Lue lisää: 

Laaja elämän kirjo (5.3.2015)

Mitä ylioppilaat tänään, sitä ylioppilaat huomennakin (26.4.2010)