Kuvitus: Arimo Kerkelä
Kuvitus: Arimo Kerkelä

Jyväskylän yliopisto on lähdössä mukaan useiden yliopistojen yhteistyöhön, jossa pyritään kehittämään uusia opintojen tietojärjestelmiä. Nykyisen Korppi-järjestelmän kehittäjän mielestä hankkeessa on jo nyt lukuisia ongelmia.

Jyväskylän yliopisto on liittymässä kolmen muun yliopiston aloittamaan OTM-hankkeeseen. Mikäli hanke etenee suunnitellusti, on sen tarkoitus korvata Jyväskylän yliopiston oman Korppi-opintotietojärjestelmän ja muiden nykyisten järjestelmien toimintoja uusilla palveluilla.

Rehtori Matti Manninen allekirjoitti aiesopimuksen opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointihankkeeseen liittymisestä tänä keväänä. Vielä ei ole tiedossa, mitä toimintoja OTM-hankeessa on tarkoitus korvata.

Jyväskylän yliopiston opintopalvelujohtaja Mari Ikonen perustelee hankkeeseen lähtemistä sillä, että oman järjestelmän kehittämiseen yksin liittyy nykyisin suuria henkilöstö- ja teknologiariskejä.

”Joissakin asioissa leveämmät hartiat tarkoittavat pienempiä riskejä. On kallista jos jokainen kehittää samoja palveluita erikseen omissa organisaatioissaan”, Ikonen kuvailee.

OTM-hankkeen tarkoituksena on kehittää yliopistojen välisessä yhteistyössä opintohallinnon, opiskelun ja ohjauksen tietojärjestelmäpalveluita. Ensimmäisenä OTM-yliopistot kehittävät opintojen suunnittelun moduulia, jonka pilotointi on parhaillaan alkamassa.

”Nykyinen hops-palvelu ei toimi ihanteellisimmalla tavalla enää tässä ajassa. Se mikä on loistavaa ja innovatiivista yhdessä ajassa, kaipaa päivittämistä ja eteenpäin viemistä, kun aika muuttuu”, Ikonen sanoo.

 

Korpin alkuperäisiin kehittäjiin kuulunut tietotekniikan lehtori Vesa Lappalainen suhtautuu OTM-hankkeeseen varauksella.

Lehtori Vesa Lappalaisen mielestä Korppi on edelleen käyttökelpoinen järjestelmä, kunhan sen kehittämiseen panostetaan.
Lehtori Vesa Lappalaisen mielestä Korppi on edelleen käyttökelpoinen järjestelmä, kunhan sen kehittämiseen panostetaan. Kuva: Unto Luoto

”Montako komiteamietintönä syntynyttä jotakin olet nähnyt, mikä toimii? Mitä isompi porukka on jossakin mukana, niin sen huonompi lopputulos”, Lappalainen naurahtaa.

Lappalaisen mukaan yliopistojen yhteinen järjestelmä voisi toimia esimerkiksi opintosuoritustietojen arkistoinnissa ja raportoinnissa. Sen sijaan esimerkiksi opiskelijoille tarkoitettujen toimintojen korvaaminen kustannustehokkaasti on Lappalaisen mielestä vaikeaa.

”Joku voi luulla näiden järjestelmien olevan semmoisia, että osia voi ottaa irti. Mutta kaikki järjestelmät tarvitsevat esimerkiksi tiedon siitä, ketä meillä on opiskelijana. Onko järkeä, että 45 000 opiskelijaa seisoo kymmenessä erillisessä järjestelmässä?”

Korppi-järjestelmä on ollut Jyväskylän yliopistolla käytössä vuodesta 2001. Lappalaisen mukaan Korpin runko on iästään huolimatta täysin toimiva.

”On ihan selvää, että jos vertaat Facebookiin tai muuhun missä on uusin tekniikka käytössä, niin se ei ole ihan sama käytettävyydeltään. Mutta se on kuori. Meillä on talossa tukevat seinät, mutta maalipinta on päivittämättä.”

Lappalaisen mukaan on väärin kuvitella, että tietokoneohjelmat lakkaisivat toimimasta ajan myötä.

”Jotkut kuvittelevat ikääntyvän tarkoittavan samaa kuin auton, jossa vaihteet kuluvat ja kone alkaa vuotamaan öljyä. Ei ohjelmassa ole mitään sellaista kuluvaa osaa. Se mikä on toiminut joskus tulee toimimaan niin pitkään, kuin sähköä maailmassa on”, Lappalainen kuvailee.

 

Ikosen mukaan aikainen liittyminen OTM-hankkeeseen mahdollistaisi sen, että Jyväskylän yliopisto voi jo kehitysvaiheessa kertoa omista tarpeistaan.

”OTM-järjestelmä ei ole kaikenkattava, vaan jatkossakin tarvitsemme  myös muulla tavalla tuotettuja palveluita”, opintopalvelujohtaja Ikonen sanoo.

Tavoitteena on opiskelijoille mahdollisimman toimiva järjestelmä.

”Ajattelen opiskelijan näkökulmasta, että opiskelijallehan sillä ei ole merkitystä, millä tavalla se järjestelmä on tehty ja tuotettu, kunhan järjestelmä toimii ja tukee teidän opintoja.”

Vesa Lappalainen pelkää, että OTM-hankkeen tuloksia jäädään odottamaan vuosikausiksi. Vertailukohtana hän mainitsee joissakin yliopistoissa käytössä olevan Oodi-järjestelmän, jonka kehitys on ollut odotettua hitaampaa. Nyt Oodi-järjestelmä onkin tarkoitus korvata OTM-hankkeessa.

”Pahimmassa tapauksessa jäämme odottamaan sitä OTM:n tulemista emmekä ylläpidä olemassa olevaa toimivaa systeemiä, jolloin mikään ei kehity”, Lappalainen sanoo.

 

Opiskelijatöistä yhteistyöhön

Korppi on Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksella kehitetty opintotietojärjestelmä. Muun muassa kursseille ilmoittautuminen, opintokalenterin käyttö ja opiskelijan sähköisen eHOPS-opintosuunnitelman tekeminen tapahtuvat Korpin verkkosovelluksessa.

Korpin ensimmäinen versio valmistui vuonna 2001. Sen jälkeen Korpin kehittämistä jatkettiin tietotekniikan laitoksen opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteistyönä. Vuonna 2008 Korpin ylläpito siirrettiin IT-tiedekunnalta IT-palveluihin, jolloin myös Korppiin tehdyt opiskelijaprojektit päättyivät.

OTM-hanke eli opintohallinnon tietojärjestelmien modernisointihanke syntyi Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteistyönä vuonna 2013. Projekti on käynnistynyt suunnittelulla ja selvitystyöllä. Varsinainen ohjelmistokehittäminen on käynnistynyt vuonna 2014.

Jyväskylän yliopiston rehtori teki tänä keväänä aiesopimuksen OTM-hankkeeseen liittymisestä. Päätöksen lopullisesta sopimuksesta tekee yliopiston hallitus.

 

Juttua päivitetty 27.3. klo 13:22. Lisätty kainaloteksti ”Opiskelijatöistä yhteistyöhön”.