Hienoa kerrontaa narsistista

Jari Nissinen: Paha mieli (Like)

Narsisteista on julkaistu muka-tietokirjallista soopaa muttei juuri narsistin tajuntaan pureutuvaa kaunokirjallisuutta. Esikoiskirjailija Jari Nissisen romaani täyttää aukkoa onnistuneesti.

Päähenkilö Jesse on koko kansan rakastama näyttelijä, mutta hänen suurin rakastajansa on hän itse. Hän kokee olevansa kaikki: ”En ymmärrä, miksi ihmiset tulevat onnettomiksi muiden kuolemasta. Minua ahdistaa ajatus omasta kuolemasta, sillä vasta se on maailman loppu.”

Syyllisyydentunnon ja myötäelämiskyvyn puute tekevät Jessestä psykopaatin, joka voi tehdä taiteen nimissä mitä vain. Kyseessä onkin kertomus paitsi mielestä, myös taiteesta ja viihteestä: ”Paska ei saa loppua maailmasta koskaan, sillä ilman lannoitetta ei uusi verso.”

Teos ei alleviivaile vaan hyppii ajallisesti antaen lukijan itse päätellä, mitä on tapahtunut. Ratkaisu on ansiokas ja kusettaakin kerran lukijaa.

Voimakkaimmaiksi kokemukseksi jää, että todellinen narsismi ja psykopatia ovat harvojen juttu. Jesse ei ole aikamme kuva vaan herätys: narsisteja ei ole kaikkialla, vaikka heistä jauhetaan jatkuvasti.