Hifistelylisän hakijoille vinkki: boolin voi valmistaa, kuljettaa ja tarjoilla isossa lasisessa säilykepurkissa. Toisin kuin boolimaljan, lasipurkin voi sulkea kuljetusten välillä. Purkki on muutenkin kuin räväkkä indiesointu skumppapullojen vappuisessa valtavirrassa.
Hifistelylisän hakijoille vinkki: boolin voi valmistaa, kuljettaa ja tarjoilla isossa lasisessa säilykepurkissa. Toisin kuin boolimaljan, lasipurkin voi sulkea kuljetusten välillä. Purkki on muutenkin kuin räväkkä indiesointu skumppapullojen vappuisessa valtavirrassa.

Harjun haalariväkeä voi viihdyttää vaikkapa tarjoilemalla selleriboolia neljän vuosikymmenen takaa. Jymy-yllätys janoisille!

Selleri- ja omenabooli on valmistettu 70-luvun kotikokki-skenessä vaikuttaneen Mestarikokki-reseptikerhon keräilykortin ohjeesta. Raikkaan yllättäjän roolia esittää selleri, jota komppaa tutun hapokas omena, valkkari ja kuohari. Voisiko tässä olla huojennus hillomunkin rasvaamalle kitalaelle?

Mestarikokin ohjeessa neuvotaan hyödyntämään juhlavissa booleissa hedelmien lisäksi vihanneksia ja juureksia. Alkuunsa erikoiselta kuulostava vinkki toimii ainakin sellerin kohdalla. Valmiissa seoksessa sellerin edustus on vahva, mutta ei liian peittävä. Vaalea rommi maistuu, samoin viini. Koeversiossa ohjeen juuriselleri tosin vaihtui lehtiselleriin, sillä jälkimmäinen sopii koristeeksi paremmin. Myös fenkolia voi kokeilla boolissa.

Kaikkiaan selleri- ja omenabooli on helppo valmistaa ja se on mukiinmenevä nautittava. Hapokasta on, mutta ei liian. Eikä vapun booliin ole pakko laittaa kolmea pulloa viiniä, kivennäisvesikin kelpaisi.

 

Selleri- ja omenabooli

10-12 annosta

-250 g selleriä

-3 raikkaan hapanta omenaa

-2 rkl hienoa sokeria

-1 ½ dl rommia

-2 pulloa kylmää valkoviiniä

-1 pullo kylmää kuohuviiniä

Koristelu

sitruunan kuorta, omenaa tai lehtiselleriä

 

Leikkaa selleri ja omenat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Pane viipaleet sokerin kanssa kerroksittain suureen lasimaljaan. Lisää rommi, peitä kannella tai foliolla. Pane malja jääkaappiin tunniksi.

Kaada hyvin jäähdytetty valkoviini joukkoon. Pane malja taas jääkaappiin, nyt noin puoleksi tunniksi. Ota malja jääkaapista, lisää kuohuviini.

Leikkaa sitruunan keltainen kuori pitkiksi suikaleiksi perunankuorimisveitsellä. Korista lasin reunukset suikaleilla. Myös sellerinvarsi tai omenaviipaleet käyvät. Tarjoile.