Ei hakutuloksia.

Teksti Taneli Tulkki

Ulvila – mainettas parempi

Ulvila o yks Suame vanhimpii kaupunkei, jonka sijaintii juur kukaa ei osaa kartal paikantaa. Se o siin viistoist kilsaa Porist ja Kokemäejoe rannal, ekstiä. Noni, ny tiätte.

Vaikkei Ulvilaa kartal osatakka paikantaa, se o varsi kuulusa nykyää Anneli Auerist ja murhamysteereist, jokka onki tyällistäny virkavaltaa ain Pori poliisist FBI:hi asti jo vuaskymmene. Aiemmi Ulvila oli kuulusa pesäpallosopupeleist. Ulvila ehdoto ylpeys onki pesäpalloseura Ulvilan Pesäveikot eli UPV. Tottumattomii saattaa vähä nimi naurattaa, mut tääl ei noi halpahintasee huumorii langet. Eikä paljo nauret muutenka.

Millai tuanoi, mitä tääl sit voi tehd vapaa-ajallas? Ulvila riannot o ehkä vähä rajalliset mut sitäki sydämellisemmät: Täys-ikäset voi men VKP:he eli Vanhakylä Pubii, misä saa laulaa karaokee ja juad kaljaa. On siä kuulemma jokku vähä mittaaki tosistas vuasie varrel ottanu, mut emmää ainaka ol. Alaikäset voi pelat pesäpalloo, jalkapalloo tai sit pyäräil Krapisto mettii ja juad kaljaa. Rohkeimmat saattaa lähtee Porii, mut se sit jo vaatii pussikyydi tai kuski matkal ja parhaimmillas jopa jonotukse paarii, mikä o ain oma ressis ja saattaa saad jokku herkkäsialuset ottamaa mittaa toisistas, mitä sit taas voi tehd Vanhakylä Pubissaki.

 

Ulvilast o noussu Anneli Aueri lisäks muitaki suurii nimii. Esimerkiks mediapersoona Simo Frangén o syntyny, arkkipiispa Kari Mäkine ollu kirkkoherran ja Disco Ensemble herra vuan 1996 perustettu tääl näi! Et tua noi, kyl täsä kelpaa henkseleit paukutel. Edel mainitut ja monet muut o kyl sit muuttanu poiski, jote ehkä Ulvila o paras hahmottaa hedelmällisen maaperän, misä asumisest o kauhee kiva kirjottaa, näi turvallisesti Jyväskyläst käsi.

 

Mut kyl ny herra tähde käyd kannattaa! Ulvila o keskiaikasine kirkkoinee, joka ei ny välttämäti ol iha täysi keskiaikane mut kuitenki, ja ny jo hylättyine nahkatehtainee oikee mallikas sekä mainettas parempi kesä- ja kulttuurikaupunki.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan.

 1. Koyaanisqatsi

  Nuoriso ei nykyään osaa murretta. Hyvä jos murreväritteistä aluepuhekieltä. Muuten Ulvilan syvin olemus on varmaan tavoitettu hyvin: Pori on valtakunnallisesti tunnettu lukuisista henkirikoksistaan, ja Ulvilan henkirikokset ovat osa tätä jatkumoa. Kumminkin on jotenkin säälittävää (eikä tämä kirjoitus ole tästä kuin yksi esimerkki kymmenistä, mitä olen nähnyt eri murteiten puihuma-alueilla, että muutaman murremuodon sisältävää yleispuhekieltä puhuvat eivät edes huomaa eroa todelliseen murteeseen. Toinen asia, joka kyllä todistaa murteiden jatkuvuutta, on että ainakin vielä silloin kun itse olin armeijassa 1980-luvuin alussa, saattoi havaita ilmiön, että että joku henkilökohtainen puheen nuotti osoittautuikin jonkun paikkakunnan murteeksi, kun kuuli useamman kuin yhden henkilön puhuvan täysin samalla tavalla ja oli tiedossa kotipaikkakunta. Olisi mielenkiintoista tietää, onko tämä vielä voimassa. Luultavasti olisi, ja tämänkin Ulvila-pakinan kirjoittaja olisi vapaan normaalin puheensa perusteella tunnistettavissa suomen henkirikos- ja mopoautopääkaupungin liepeiltä olevaksi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Sari Laine

  Iha hyvä jutu sinäns ol Tulki Tanel kirjottanu Ulvilast ja ulvilalaisest kulttuurist. Yks juttu vaa tosa tekstis särähti korvas, nimittäi tua reen käyttö.

  Onks tosiaa sillai, et nykyää Ulvilas voiraa jua”d” kaljaa, ko mu aikan, erellise vuasituhane pualel, sillo ko siäl suunnas mää viäl asui ja vaikuti, ei eres tiäretty tommosest varmaa jostai ulkomailt tulleest ree-kirjaimest yhtikäst mittää, ja vaik oltas tiärettyki, ei semmost tarvittu, ärrä ku riitti iha hyvi.

  Opiskelul voi ol tiätysti vaikutukses, viarais kaupunkeis ko koululaiste päähä taotaa välil täyt turhuut, niinko ny esimerkiks tua ree, vaikkei sil mittää tekkoo Ulvilas oliskaa. Muute mää kyl oo opiskelu kannal, et hyvä juttu, et sul Taneli sissuu riittä ja jaksa paahtaa niitte kirjoje kimpus. Et tsemppii vaa jatkoski.

  Mää oo kyl syntyperäne ulvilalaine, mut kasvanu ja eläny enimmäksee Ulvila naapureis, et Ulvila murtteesee o väkisinki sekottautunut nakkilaa ja porrii. Ja pia tullee jo 15 vuat täytee, ko mää ole asunu sit jo iha muual, et voi hyvi ol, ettei tää omakaa äirikiäl ennää oo iha täyrellist.

  Juamakulttuurist viäl, ni trariitiol näyttäis pyyhkivä hyvi, ko munki aikan siäl Ulvilas ja naapureiski, niiku Poris ja Nakkilas voittii myäs kyl juar kaljaa ja juattiiki.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.