PORVOO, Borgå för alla mina finsve vänner, on brändiltään ihastuttavan idyllinen kaupunki merenrannalla itäisellä Uudellamaalla. Unelmien kotikaupungiksi itseään kutsuva Suomen toiseksi vanhin kaupunki (tai kolmanneksi vanhin, jos Ulvilalta kysytään) lienee yksi tunnetuimmista ’kaunis kesäkaupunki’ -kohteista, jossa puhutaan suomea ja ruotsia sekaisin ja jonka maine perustuu historiaan: Porvoon valtiopäivät, vanha kaupunki, Albert Edelfelt ja J. L. Runeberg ovat kaupungin suurimpia ylpeydenaiheita. Mutta menneisyytensä lisäksi Porvoolla ei ole muuta tarjottavaa kuin kiva pysähdyspaikka kesäisin.

Tekemistä Porvoossa on vain vähän. Turistien vetonaulat, vanhan kaupungin ja Linnamäen, siis mäen, jossa on joskus ollut linna, kävelee läpi hetkessä. Kauemmas ei kannata lähteä ja ilman omaa menopeliä voi vain haaveilla kaupungissa liikkumisesta. Bussiliikenne on olematonta sekä kallista (3,5 €/matka) ja sujuvimmin julkisilla pääsee Helsinkiin.

Paikallinen nuoriso haastaa synkeyden kurvaamalla mautojen ja mopojen kyyditseminä Shellin parkkipaikalle, kun taas vanhempi väki juo tylsyyteensä elementtitalojen ympäröimissä lähiöpubeissa.

Nuoret muuttavat Porvoosta pois aktiviteettien perässä, vaikka uudistamisyrityksiä on ollut. Noin kerran vuodessa Porvooseen perustetaan uusi yöklubi, koska edellinen on mennyt konkurssiin. Vuonna 2012 vihittiin käyttöön kulttuurielämykset ja pikamuotiketjut yhdistävä Taidetehdas. Se ei ole keikkapaikkana häävi; kliininen ympäristö ostoskeskuksen yhteydessä, jossa toisinaan joku esiintyy.

KAUPUNGIN läpi virtaavaan Porvoonjokeen ei enää lasketa Lahden jätevesiä, varastettuja polkupyöriä kyllä senkin edestä. Porvooseen myös kaavailtiin Muumimaailmaa 1990-luvun puolivälissä, mutta päättäjät eivät nähneet teemapuistoa kannattavana. Sentään Kaupunginpuistoon saatiin Muumi-teemainen leikkinurkkaus.

Kaupungilla kuulee paljon ruotsia, onhan noin kolmasosa kaupungin asukkaista äidinkieleltään svenskspråkiga. Työnantajat usein vaativat ruotsin taitamista asiakaspalvelijoilta ja vaikka vaatimuksena sitä ei olisikaan, oman hyvinvoinnin edistämiseksi kieli olisi suotavaa osata. Ruotsinkieliset vanhukset saattavat haistatella ja vaatia: ”du måste lära dig lite svenska om du bor i Borgå!” Onneksi nuoremmat sukupolvet löytävät helpommin yhteisen sävelen, eikä koulujen välisiä joukkotappeluita enää järjestetä.

Kun kertoo olevansa kotoisin Porvoosta, vastaus kuuluu poikkeuksetta: ”puhutko ruotsia?” tai ”se on kaunis kesäkaupunki”.

Tämä onkin Porvoon oikeutettu kohtalo: ihan kiva suomenruotsalainen kesäkaupunki, jonne viedä kaverit joskus päiväreissulle. 

Paska kotiseutu on Jylkkärissä vuonna 2006 alkanut pakinapalsta. Pääset tutustumaan muihin paskoihin kotiseutuihin täältä.