paskakotiseutuporvooPorvoo (Borgå) on nurkkakuntane kylä etelärannikol, itäsellä Uudellamaalla, Helsingin, Itämeren ja Venäjän välissä. Ja se on kuulkaa paska kotiseutu, uskokaa mua. Mä sentään asuin siel ennenku pääsin pakoo. Mä valotan.

Ulkopaikkakuntalaiset sanoo Porvoost aina vastoin parempaa tietoo, et ”kiva kesäkaupunki”, eikä ne sit paljon muuta sanokaan. Toi ”kiva kesäkaupunki” kertoo, ettei jengi oo kokenu Porvoon säätä: kesäl sataa tai on liskohelle koska ukkone jää merelle ja lopun aikaa tuulee nii pirusti. Talvel ”se sataa”, niinku porvoonsuomeks sanotaa. Ja tiedoks: Porvoo on kehä kolmose ulkopuolel, eli iha nälkämaata, mis kaikki tietää toiste asiat. Murhiiki o 3,65 per 100 000 ihmistä. Porvoo nouseeki otsikoihi vaa ku Kamppulas tapahtuu kamalia.

Porvoossa o Suomen hitaimmat liikennevalot. Siks siel onki aina ruuhka, mut se sopii Porvoolle, koska Porvoo o metropolialueel (ainaki kunnahallitukse mielest) ja suurkaupungeis liikenteen pitää seisoo, eiks je? Ja iso on Porvoossa tosi pop. Ostareit o neljä ja vastarannalle rakennetaa lisää koska ”Porvoo tarttee hajautetun kaupunkikeskustan”. Se hajautettu keskusta on kuulkaa pk-seutu, missä kaikki paitti Nesteen Porvoon jalostamon duunarit, käy töissä ja kaupassa. Itis o Porvoon suosituin kauppa ja se o Hesas.

Tiesitteks, et Porvoo o historialline kulttuurikaupunki? Meil on kansallisrunoilija, joka ei ollu oikeesti alkujaan Porvoost ja lisäks meil on muitki taitelijoit, jotka ei nekään ole alkujaan Porvoost, niinku vaiks A.W. Yrjänä ja Ilkka Remes (eikä sekää viihy talvel). Sen Runebergin patsas ja kaikki spurgut löytyy keskustan Runeberginpuistosta eli runkkiksesta. Lisäks turistei houkutellaa rantaaitoil, Edelfeltin ikustamal männynkäkkyräl ja tuomiokirkol, jonka joku aina polttaa. Borgå o tosi historialline nimi: Linnajoki. Iha kiva, mut se linnaki o kai poltettu, ku vaa mäki o jälel. Meil poltetaa aika paljo juttui. Ja turistiinfoo o sit turha ettiä. Se o piilos eikä sitä löyä ku paikalline.

Porvoon voi kiteyttää toisel paikallisel, eli porvoonruotsiks, näin: ”Det var vitun kivat bileet mut kyllä on jättekiva asuu jossai iha muualla.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Palstan kirjoituksia voi lukea myös Paska kotiseutu -nettikartalla.