annamv_netti

Huoleton humanisti monitieteiselle projektikurssille humpsahti. Luentosalissa suorituspaine haiskahti. Nyt ei olisi nakkipiiloja luvassa.

Yökkäillen kuunteli humanisti, kun taululla resurssienhallinnat ja organisointikyvyt vilisti. Vastuunakki napsahti, väkinäisen hymyn kasvoille pakotti.

Liukeni paikalta jupisten: ”Google Driven kautta kotoa suoritan sen.”

Mutta kas, ei auttaneet humanistia projektikurssilla kivikautiset drivetyksen taidot, kun ajan hermosta synkronoitiin projektinhallinnan työkalupakkiin muodikkaammat airot. On Trelloa, Asanaa, Sumplia, Gantteria ja kaikenlaista Jantteria. Humanistin silmissä nämä eivät olleet renkejä vaan isäntiä pelottavan vantteria.

Ja niin pieni humanisti jää, mukamas tehokkaaseen illuusioon pyörimään.

 

Suorittamisesta humanisti ei aiemmin piitannut koskaan. Hänelle oli unen, askeleen ja kalorin mittaaminen roskaa. Vaan silti salaa sydämessään haluaisi myös humanisti projektiluontoista start-upin henkeä kehittää. Kuuliaisesti nieli siis jargonin. Ajatteli, jospa saisi tehokkuutta itsekin.

Vaan kerrankos päästyään makuun to do -listojen, puskee uutta hanketta humanisti harhainen. Yötä myöten kaavioita hakkaa hän, henkilökohtaisille suorituksille, sen tähdennän. On kirjaprojektia, runoa, kalorien kertotaulutuloa, kaikki viemässä ainutkertaisia sekunteja elämästä.

Vieläpä eksyy HabitRPG -roolipelia takomaan. Siellä pikseliavatar virtuaalikolikkoina palkintoja arkirutiinien suorittamisesta saa. ”Gamify your life”, sloganissa todetaan. Tehokkaasti työskennellessään humanisti huudahtaa: ”kuuliainen suorittaminen ei koskaan ole ollut näin ihanaa!” Oletusasetuksissa pojoja soitosta äidille. Aivoissa hyrrää suorittamisen makea siirappi.

Mutta voi, humanisti hairahti hissiin. Game over, ilkkuu avatar.

Unelma olemasta lakkaa, pettymys aivoja hakkaa. Tehokkuuden illuusion sijaan omien prokkisten sisältö onkin puhdasta kakkaa. Pettyneenä kapinoi humanisti ajankäytön hallintaelimiä vastaan, älylaitteen kyttäämisen päättää lopettaa.

Mutta eipä kestä kauaa, kun jo arjen sidosryhmät humanistia ahdistaa. Roskapihdeillä riipivät takaisin oravanpyörään. Whatsappin ryhmäviesti hoputtaa Doodleen vastaamaan.

Mutta huoleton humanisti päätyy vahingossa Moodleen, raportoi päivän kalorit sekavana Googleen. Heittää päälle vielä Gantt-kaavioon palkin prosessille nimeltä kaaos, kirjaimellinen deadline 90 vuoden päähän. Eiköhän aikataulussa pysytä.

Anna Näveri