Staattista Saariahoa

Kaija Saariaho: Quatre Instants – Terra Memoria For String Orchestra – Émilie Suite (Ondine)

Meta4-yhtyeen kahden vuoden takainen levytys Kaija Saariahon kamarimusiikkiteoksista oli loistava tapaus. Erikokoisista sävellyksistä muodostettu dynaaminen kaari teki levystä mielenkiintoisen kokonaisuuden. Siksi Ondinen uusinta Saariaho-levytystä kuunnellessa hieman pettyy.

Vika ei ole musiikissa vaan asettelussa. Vokaalisävellyksiä vaivaa se, että ne ovat tyylillisesti liikaa toistensa kaltaisia. Samanlaisten diminuendoaiheiden toistuminen tekee musiikista staattista ja tylsää. Vaihtelua olisi kaivattu muutenkin kuin Terra Memoria For String Orchestran ärhäkistä ostinatokuvioista.

Parasta levyssä on pehmeästi r-kirjainta ääntävä Karen Vourc’h. Hänen tummasointinen sopraanonsa sopii hyvin Saariahon meditatiivisen rauhan ja hillittyjen purkausten välillä seilaavaan musiikkiin.

Paavo Kässi