Maailman rajoja tutkimassa

Kaija Rantakari: Mikado (Poesia)

Kaija Rantakarin esikoisrunoelma Mikado on kaunis, melko lyhyt kuvaus elämästä. Teos tutkii maailman rajoja ja rajapintoja geometrian kautta. Onko tämä puolisuunnikas ns. freesi, kysyy runon puhuja jo heti alussa.

Rantakari onnistuu luomaan runoillaan kuvamaisemia, joihin on helppo iskeytyä mukaan. Nimenomaan iskeytyä, sillä tunnelmasta mennään ja paikasta mennään toiseen salamannopeudella.

Ystäväni totesi Rantakarin runokirjan luettuaan, miten kirjan  ”ois voinu julkaista rasiassa, jossa on irti leikattuina suikaleina ne säkeet ja sit sitä vois pelata niinku mikadoa.” Sitä tämä teos tavallaan onkin, nimensä mukaisesti Mikadoa. Rantakari nostaa pinosta yhden puisen, värikoodatun tikun liikuttamatta muita tikkuja. Lähes kaikki säikeet  ovat yksittäisiä, erillisiä toisistaan, mutta yhdessä ne muodostavat  koko maailman läpi menevän runoteoksen.

Suvi-Tuulia Nykänen