No soom moro nääs! Tiäräkkö että Tampereen kiäli on Suamen epävirallinev vähemmistökiäli. Täälä tykätään käyttää ärrää muka liikaa ja lausutaan se reippaasti kitalakee! Meillä on ihan Tampereenkiäliset uutisekki rariossa.

Allekirjottanuhan on kotosin Tampereen teekkarighetosta eli Hervannasta. Hervuudin betoniviidakko äänestettiil ”lähiöiren ykköseks” joskus kymmenev vuatta sitten, mutta voin kertoo että ysikytäluvun Hervannassa viätetystä lapsuuresta oli lysti kaukana.

 

Tiäksää, Tampere, elikkä Manse, om melekeen Suamem pääkaupunki. Linnajjuhlakki pirettii kerran Tampere-talossa, ja kyä oli koko Manse ylpee, ei ees kuakkaviaraitten tarvinnuj jääräk kotio. Meillä oli myäs Suamen eka sähkölamppu ja ollaan isoin sisämaakaupunki Pohjoismaissa. Ja tuala Pirkkalan pualella ol lentokenttäki. Ja meillom Mikko Alatalo – kyä sen avulla luulis hallituksen ja opposition känkkäränkkien löytävän yhteisen sävelen.

Mutta eniten ollaan ylpeitä meirän kulttuurista – ollaan kollektiivisesti jumiuruttu ysikytäluvulle! Tiäräkkö, erellee hauskinta ikinä on Kummelit. Ei oo ollum meinaam mitään nii hauskaa sej jäläkee. Ei oo tarvinnu täälä vuasikymmeniim miättii että mitä huikkaa kaverillek kun on kaikki Kummeli-hokemat mitä käyttää. Ja kuunnellaam muuten erelleem Manse-rokkii! Eput, Popeda, Juice Leskinen! Yäkin ollaaj jotenkin omittu, vaikka se Lindholmin Olli oli vissiij jostaim Porista tai siältä. Tairetaan olla siis Suamem musiikkipääkaupunki.

 

Muummaalaset me viärään kattoon Tammerkoskee, Nässyy, Pyynikihharjuu, Näsinneulaa ja Särkkää, ja tarjotaan niille mustaamakkaraa. Jossei viälä manserokkikaan sulata niiren syrämmiä, niij jääkiakko ainaki! Se o kyä täälä iso juttu, on ihan kaks joukkuettaki. Maalilauluissakin oj just sev verran sisältöö, että kaikki manselaiset just ja just ymmärtää: Ilves murisee ja Tappara on terästä. Hakamettän halli o oikeestaa Mansen syrän – siälä ne Raipe ja Juti niitä piruettejaan ov verelly. Tamperelaiset miähet om muutek kaikki Jutin näkösiä. Takatukilla.

Saara Heinola

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan.