Ei hakutuloksia.

Teksti Laura Kuivalahti Kuvat Matti Parkkinen

Ruoanpelastajat

Ravintoloiden hävikkiannoksia halvalla myyvä ResQ Club -sovellus ponnisti Helsingistä Jyväskylän kautta maailmalle.

Ravintola Taikurissa lounasbuffettia on jäljellä enää alle puoli tuntia. Noutopöydässä iltapäivän viimeisiä nälkäisiä odottaa aimo annos kouruperunoita, nyhtöpossua ja salaattitarpeita.

Vielä reilu puoli vuotta sitten suuri osa noista ruokatarvikkeista olisi luultavasti lentänyt biojätteeseen lounasajan päätyttyä.

”Buffetista tulee väistämättä hävikkiä, jos sen haluaa pitää houkuttelevana loppuun asti”, tarjoilija Emmi Kiema sanoo.

Nykyään tarjoilijoiden ei tarvitse tasapainotella enää niin paljon ruokahävikin ja houkuttelevan tarjoilupöydän välillä. Lounaalta jäänyt ruoka pakataan rasioihin ja myydään alennettuun hintaan eteenpäin ResQ Club -sovelluksen avulla.

img_2932
Ravintola Taikurin tarjoilija Emmi Kiema kasaa lounasbuffetin ylijäämäruoista rasiaan nyhtöpossutaskua.

Elettiin alkuvuotta 2016, kun Jyväskylän yliopistossa tietotekniikkaa opiskeleva Joonas Kaski oli vierailemassa ystäviensä luona Helsingissä. ResQ Clubin lanseerausta Helsingissä valmisteltiin kovaa vauhtia.

”Idea kuulosti kiinnostavalta, joten kysyin, mitä voisin tehdä. Niin päädyin rakentamaan palvelua Jyväskylään”, tänä syksynä neljättä ja luultavasti viimeistä opiskeluvuottaan maisteriopiskelijana aloittava Kaski kertoo.

Maaliskuun alussa hävikkiruokapalvelu lanseerattiinkin Jyväskylässä, Turussa ja Espoossa.

”Jyväskylässä on paljon opiskelijoita, ja kaupungin taholta on nostettu esiin resurssiviisaus. Tuntui selvältä, että täällä kysyntää olisi.”

 

Nuorten yrittäjien joukko oli oikeassa. Lanseerauksen jälkeen Jyväskylässä on ostettu ResQ Clubin kautta jopa kymmeniä annoksia päivässä, yhteensä tuhansia ruoka-annoksia.

Mukana olevat 19 jyväskyläläistä ravintolaa kirjaavat lounasruoista kootut hävikkiannokset verkkosovellukseen, jonka kautta asiakkaat voivat ostaa itselleen apetta vaikkapa illalliseksi.

”Emme niinkään kilpaile ravintoloiden vaan enemminkin vähittäiskaupan kanssa siitä, lähtevätkö ihmiset kaupan kautta kotiin kokkailemaan vai hakevatko he ammattilaisen väsäämät eväät kohtuuhinnalla mukaan”, Kaski sanoo.

Erityisen suosittu sovellus on opiskelijoiden keskuudessa. Jo keväällä palveluun tutustunut Marko Pitkänen on sovelluksen aktiivinen käyttäjä.

”Ostan ruokaa sen kautta kiirepäivinä kerran tai kahdesti viikossa”, kolmatta vuotta tietoliikenneinsinööriksi opiskeleva Pitkänen sanoo.

 

ResQ Club on kesän aikana ehtinyt valloittaa 13 suomalaista ja kolme ruotsalaista kaupunkia. Viimeisimmäksi sovellus lanseerattiin Tallinnassa ja Amsterdamissa.

”Siitä on tarkoitus lähteä laajentamaan. Amsterdamissa kiinnostus ja mediahuomio on ollut kovaa”, Joonas Kaski kertoo.

Opiskelijoiden vatsojen täyttämisen lisäksi ResQ Club on onnistunut myös lihottamaan muutamien onnekkaiden pankkitilejä. Kevään ja kesän aikana yritys on rekrytoinut esimerkiksi koodareita.

”Kyllä tekijöitä kaivataan, etenkin kun toimintaa laajennetaan ja kehitetään. Maailmallekin tarvitaan kasvuvaiheessa edustusta”, Kaski sanoo.

ResQ Clubin maailmanvalloitus ja rekrytointi-innostus tuntuu uskomattomalta aikana, jolloin kunnollinen työpaikka on monelle vain kaukainen haave.

”Yksinkertaisuudessaan onnistuimme, sillä oli olemassa ongelma, joka oli hyvin ihmisten tiedossa. Kun tarjosimme helppoa ja edullista keinoa puuttua ruokahävikkiin, toiminta lähti helposti leviämään.”

 

Emmi Kiema alkaa lapata seisovasta pöydästä ruokaa rasiaan. Annoksen kasaamisessa saa käyttää luovuutta, sillä valmiita annosmalleja ei ole.

”Tähän pystyy oikeasti laittamaan sen mikä jää yli, eikä tarvitse ruveta vääntämään mitään ylimääräistä”, Kiema sanoo.

Yleensä annoksia valmistuu kahdesta kuuteen, ja puhelinsovelluksen kautta ne ostetaan alle puolessa tunnissa. Iltaan mennessä kaikki annokset on noudettu, yksikään ei ole koskaan jäänyt ravintolan kylmäkaappiin hyljättynä.

”Kun asiakas tulee hakemaan annoksen moni sanoo tulevansa pelastamaan ruoan. Minusta se tuntuu aina niin ihanalta. Ei hän tule hakemaan ruokaa, vaan pelastamaan sen”, Kiema sanoo.

 

FAKTA: Jyväskylässä mukana 19 ravintolaa

  • Kalaliike Mäkinen
  • Kuokkalan konditoria
  • Lounas & Leivos Butik
  • Lounasbistro Paakkari
  • Lounaskahvila Mokkariina
  • Lounaskahvila Pullapiste
  • Lutakon Nurkka
  • Muang Thai
  • Paviljonki Ravintolat
  • Pizzeria Rosief
  • Ravintola Hurrikaani
  • Ravintola Mica´s
  • Safkamestarit
  • Seppälän Autocafé
  • Sisustuskahvila De Café
  • Star Kitchen
  • Street Food Bar Taikuri
  • Vaffeli
  • Vanha Kunnon Kahvila
  1. cheap second hand cars to insure

    I thought finding this would be so arduous but it’s a breeze!

    Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *