Kitarat kohti kattoa ja Kiinaan! Joonatan Jaakonaho, Hanna Uimonen, Juha Takanen ja Juha Kumpulainen. Kuva: Perttu Puranen

Jyväskyläläinen metalliyhtye Escalane oli julkaissut vasta pari biisiä, kun yhtye sai kutsun ulkomaille. Marraskuun lopussa alkaa yhdeksän konsertin kiertue Kiinassa.

Rockbändin on hankala lähteä Suomen perukoilta ulkomaille. Keski-Euroopan maantieteellisesti tiivis markkina-alue on turistille toki lentomatkan päässä, mutta keikkabussiin nouseminen on hieman eri asia. Välimatkan ohella ongelmana on myös se, että suomalainen markkinaosaaminen musiikin viennissä on edelleen hyvin vaatimatonta.

Jyväskyläläisellä vaihtoehtometallia soittavalla yhtyeellä Escalanella asiat ovat tässä suhteessa edenneet harppauksin. Kesällä yhtyeen basisti Joonatan Jaakonaho sai erikoisen sähköpostin, kun kiinalainen promoottori Yang Wang ilmoitti olevansa kiinnostunut viemään yhtyeen yhdeksän keikkaa kattavalle kiertueelle Kiinaan. Kiertue alkaisi marraskuussa.

”Se taisi olla lauantaipäivä Ilosaarirockissa, kun Joonatan kirjoitti Facebook-viestiketjuun jostain kiinalaisesta tyypistä, joka tarjoaisi keikkoja Kiinassa. Kukaan ei ensin reagoinut mitään. Viikkoa myöhemmin luin häneltä saadun viestin uudestaan ja tajusin, että tämä tyyppihän on tosissaan. Että kohta pitäisi sitten lähteä reissuun”, kitaristi Juha Takanen muistelee.

 

Ajatus Kiinassa keikkailemisesta herätti aluksi epäröintiä. Keskustelu Wangin Amares Studio -yrityksen järjestämillä aiemmilla kiertueilla olleiden suomalaisbändien kanssa kuitenkin hälvensi epäluulot. Hyvät kokemukset saivat vakuuttumaan siitä, että reissuun kannattaisi lähteä.

”Tyhjille saleille ei tarvitse käydä soittamassa, ja paikallisilla klubeilla on aina innokasta yleisöä. Keikalla tyypit laulavat mukana, kun ovat opetelleet YouTubesta sanat”, laulaja Hanna Uimonen kuvailee esiintymispaikkojen tunnelmaa.

Vastaavalla kiertueella käynyttä suomalaiskitaristia odotti eräänkin esityksen jälkeen monikymmenpäinen nimikirjoituksia janoava fanijoukkio.

 

Seuraavaksi alkoivat käytännön järjestelyt. Yhtyeen varsinaisen rumpalin Iiro Vuoren ollessa vaihdossa Irlannissa tuuraajaksi löytyi Juha Kumpulainen. Lennot yhtyeen jäsenten on pitänyt maksaa omasta takaa, mutta Kiinassa kaikki muu on järjestäjien taholta hoidettu.

Suomalaisten muusikoiden kanssa soittanut ja suomea puhuva Wang on pitänyt yhtyeeseen aktiivisesti yhteyttä, ja hän on mukana bändin kanssa koko kiertueen ajan. Välillä yhteydenpito on keskeytynyt muutamaksi päiväksi, kun kiinalaisviranomaiset ovat katkaisseet Wangin Facebookin käytön.

”Ehkä se on vain rakkaudesta lajiin”, Takanen kommentoi promoottorin periksiantamatonta asennetta.

 

Keikkapalkkiot jäävät loppujen lopuksi kovin muodollisiksi, mutta esimerkiksi levy- ja paitamyynnin tulot tulevat lyhentämättöminä bändille. Marraskuun lopulla alkava kiertue jatkuu aina itsenäisyyspäivänaattoon asti.

”Tähän mennessä on varmistunut kuusi keikkapaikkaa, joista ensimmäinen on 28. marraskuuta. Yhteensä esityksiä tulee olemaan yhdeksän. Tarkoitus olisi soittaa eri kaupungeissa, kiertueen päättyessä Pekingiin”, Takanen kertoo.

Kesän yhteydenotto on pikkuhiljaa muuttunut tosiasiaksi.

”Vasta nyt alkaa tajuta, että kiertue on ihan kohta. Tätä ennen on vielä epäröinyt, että tuleeko tämä todella tapahtumaan, mutta niin nähtävästi vain käy”, Uimonen kuvailee.

Mitä yhtye ajattelee, että kiertueesta sille seuraa?

”Luultavasti ollaan ainakin tiukassa keikkakunnossa. Toivottavasti herättää jotain mielenkiintoa myös Suomen päässä”, Takanen pohtii.

Aasian suurvallassa vieraileminen myös näyttää ansioluettelossa hyvältä, vaikka kyse olisikin paikallisella tasolla aika pienestä tapahtumasta.
”Kyllähän se kuulostaa paremmalta, jos edellinen keikka on ollut Pekingissä kuin esimerkiksi Juvalla”, Uimonen vertaa.

 

Erikoista on se, ettei yhtye ole julkaissut vielä ensimmäistäkään levyä. Kappaleita on toki tehty tukkukaupalla. Kaksi niistä on äänitetty ja julkaistu internetissä.

Jaakonaho ja Takanen valmistuivat keväällä Jyväskylän ammattiopistosta, missä Uimonen paraikaa opiskelee. Yhtyeen ensimmäinen keikka oli Jaakonahon ja Takasen päättökonsertissa ammattiopiston Siltasalissa. Selvää yhtyeelle on alusta asti ollut omaan brändiin panostaminen.

”Tarkoitus on, että bändin tekemiset näyttävät ulospäin mahdollisimman laadukkaalta. Esimerkiksi tuo JAO:n Loisto-päätöskonsertti taltioitiin monikanavaäänillä ja hyvällä kuvanlaadulla. Vaikka ei olisi mitään fyysistä levyä, niin on kuitenkin nuo netissä julkaistut biisit. Tälle linjalle on lähdetty, ja jos tältä poiketaan, niin kaikki sortuu”, Jaakonaho vitsailee.

Kiinasta palattuaan yhtye jatkaa ensimmäisen EP:n äänittämistä, minkä jälkeen suunnitellaan kevään keikkoja. Esiintymisiä on tarkoitus tehdä mahdollisimman paljon Jyväskylän ulkopuolella.

Sitä edesauttaa myös hiljattain voimaan tullut keikkamyyntisopimus saksalaisen keikkamyyjän kanssa. Tarjouksia Keski-Euroopan suunnalta onkin jo tullut. Puolaan ja Sloveniaan suunnitellut keikat olisivat kuitenkin osuneet heti raskaan Kiinan-matkan jälkeisille päiville, minkä vuoksi yhtye ei voinut ottaa niitä vastaan.

Onkin erikoista, että JAO:n muusikon koulutuksessa on puhuttu oman yrityksen pyörittämisestä, mutta kansainvälisille musiikkimarkkinoille lähteminen sivuutettu täysin. Escalanekin on selkeästi suuntautunut ulkomaille.

”Jos pitäisi valita, niin mieluummin me keikkailisimme Euroopassa kuin Suomessa. Siellähän ne markkinat ovat”, Jaakonaho kertoo.

 

ESCALANE

  • Jyväskyläläinen alternative metal -yhtye. Perustettu loppuvuodesta 2013.
  • Jäsenet: Hanna Uimonen (laulu), Juha Takanen (kitara), Joonas Jaakonaho (basso), Iiro Vuori (rummut).
  • Akateemista väkeä. Takanen ja Jaakonaho opiskelevat Jyväskylän yliopistossa musiikitiedettä, Vuori valtio-oppia.
  • Keikkaillut Jyväskylässä, Lahdessa ja Keuruulla, mistä Takanen on kotoisin.