Tyyli on puoli ruokaa.

Vaikka einekset ovat syömävalmiita sellaisenaan, saa lopputuloksesta maukkaamman maustamalla.

Valmisruoat ja einekset ovat halpoja ja nopeita ateriaratkaisuja, mutta suuriksi makuelämyksiksi niistä ei ole. Maku jää usein valjuksi, vaikka tuotteet ovat valmiiksi maustettuja. Siksi ruokia kannattaa maustaa myös itse. Mutta miten valita oikeat mausteet eineksille?

Sopivia mausteita ei tarvitse keksiä tyhjästä. Usein jo pelkkä kurkistus tuoteselosteeseen riittää. Tässä kolme esimerkkiä valmisruokien parantelusta.

Kalapuikot

– Paprika
– Timjami
– Oregano
– Pippuri

Kalapuikoista saa maistuvampia, kun paistaa ne pannulla ruokaöljyssä. Samalle pannulla voi myös heittää ranskalaiset suoraan pakkasesta. Näin säästyy aikaa ja tiskiä.

Kalapuikoissa käytetyt mausteet löytyvät pakkauksen ainesluettelosta. Paprikajauhe, timjami, oregano ja pippuri eivät nouse esiin kaupan puikoissa, joten niitä kannattaa lisätä itse paistamisen loppuvaiheessa. Kaikkia listan mausteita ei tarvitse käyttää, vaan muutamakin riittää. Erityisesti paprikaa täytyy annostella hillitysti, sillä liikaa käytettynä se peittää alleen muut maut ja jättää tunkkaisen vaikutelman. Loistavasti kalapuikkojen kanssa toimivaa timjamia kannattaa sen sijaan ripotella runsaamminkin.

Lihapullat

– Sipuli
– Korianteri
– Mustapippuri
– (Sinapinsiemen)

Eineslihapullissa on käytetty valmiiksi muun muassa sipulia, korianteria ja mustapippuria. Myös sinapinsiemenet löytyvät joidenkin valmistajien luetteloista.

Tuoreen sipulin sijaan on helpompi käyttää sipulijauhetta. Sinapinsiemeniä voi käyttää itsekin, kun jauhaa ne ensiksi huhmareessa. Kerää haluamasi mausteet samalle syvälle lautaselle. Pyörittele lihapullia mausteissa, jotta ne tarttuvat pullien pintaan. Kuumenna ja syö.

Maksalaatikko

– Valkopippuri
– Meirami

Maksalaatikon kohdalla mausteiden lunttaaminen luettelosta ei onnistukaan, sillä pakkauksessa puhutaan vain ympäripyöreästi ”mausteista”. Sopivat makuaineet on selvitettävä siis muualta. Onneksi pähkäilyyn löytyy toinenkin niksi: googleta ruokasi ohjeet netistä ja katso mitä mausteita ateriansa alusta asti kokkaavat ovat käyttäneet. Maksalaatikon tapauksessa mausteiksi
mainitaan valkopippuri ja meirami, joita voi ripotella valmisateriaankin. Toki laatikon maku on valmiiksi varsin tymäkkä, eikä omia mausteita välttämättä tarvitse.

Mausteiden lisäksi valmisruokia ja eineksiä voi ehostaa sopivilla lisukkeilla. Maksalaatikkoon saa hieman hieman raikkautta ja lisäväriä raejuustosta ja puolukkasurvoksesta.