Kuva: Anna Näveri

Millaista on elää ja opiskella keskellä aseellista kriisiä? Otimme yhteyttä Donetskin asukkaisiin ja kysyimme. Havainnollisuuden vuoksi kuvittelimme, kuinka Jyväskylälle kävisi, jos kaupunkimme olisikin osa Ukrainaa.

 

1. Yliopisto

Jyväskylässä yliopiston kampusalueet hiljenevät, kun enemmistö opiskelijoista ja yliopiston työntekijöistä pakenee kaupungista. Korppi ja muut yliopiston sähköiset järjestelmät voivat kuitenkin jatkaa toimintaansa, joten kursseja pyritään siirtämään verkkoon.

Tilanne Donetskissa: Donetskin kansallinen yliopisto ei ole kriisin vuoksi pystynyt aloittamaan syyslukukauttaan. Lähiopetusta ei järjestetä eikä yliopisto ota enää vastaan paperisia asiakirjoja, mutta yliopisto pyrkii jatkamaan toimintaansa verkossa. Joidenkin alojen opiskelijat ja opettajat ovat muodostaneet Facebook-ryhmiä, joissa sovitaan etäopetuksesta ja kerrotaan yliopiston tapahtumista.

2. Ylioppilaskylä

Separatistit majoittavat sotilaalliset joukkonsa Kortepohjan ylioppilaskylään, josta tulee separatistien suurin kasarmialue. Tuhannet opiskelijat joutuvat lähtemään asunnoistaan. Puheet DDR:n purkamisesta unohdetaan toistaiseksi.

Tilanne Donetskissa: Itsenäiseksi julistautuneen Donetskin kansantasavallan joukot valtasivat Donetskin kansallisen yliopiston asuntolat heinäkuun alkupuolella. Opiskelija-asuntoja käytetään armeijan majoitukseen.

3. Harju

Harjun alue selviää kriisin alkuvaiheen ilman vahinkoja, kunnes huonosti tähdätty ilmahyökkäys osuu Vesilinnaan ja tuhoaa asuinrakennuksia myös Mäki-Matissa. Harjun torni, Keski-Suomen luontomuseo ja muut Vesilinnan palvelut kärsivät valtavia vahinkoja.

Tilanne Donetskissa: Donetskin maakunnan luonnontieteellinen museo vaurioitui pahoin Ukrainan joukkojen kranaattikeskityksessä 20. elokuuta. Osa museon täytetyistä eläimistä ja muusta kokoelmasta selvisi iskusta, mutta muuten museorakennus kärsi mittavia vahinkoja. Samoissa pommituksissa tuhoutui myös useita lähialueen omakotitaloja.

4. Rautatieasema

Jyväskylän rautatieasemalla käydään kovia taisteluja varsinkin konfliktin alkuvaiheessa, kun hallituksen joukot pyrkivät valtaamaan kaupungin takaisin. Asema suljetaan, eivätkä junat enää kulje muihin kaupunkeihin. Osa kaupunkiin vievistä rautateistä on vaurioitunut pommituksissa.

Tilanne Donetskissa: Rautatieasemat ovat poissa käytöstä, eikä Donetskista kulje junia muihin Itä-Ukrainan kaupunkeihin. Kaupunkiin vievillä autoteillä on Donetskin kansantasavallan joukkojen tarkistuspisteitä. Donetskin sisällä julkinen liikenne toimii vaihtelevasti.

5. Keskusta

Kauppakatu on hyvälläkin säällä lähes autio, kun suurin osa erikoismyymälöistä on kiinni eikä ulkona liikkumista pidetä täysin turvallisena. Jyväskylän separatistien aseistautuneet poliisi- ja sotilasjoukot valvovat liikkumista keskustassa. Kauppakadun Appro ja muut opiskelijoiden baaritapahtumat on peruttu toistaiseksi.

Tilanne Donetskissa: Ihmiset pyrkivät välttämään ylimääräistä liikkumista Donetskin keskustassa. Monet kaupat ja kauppakeskukset ovat kiinni, mutta päivittäistavarakaupat palvelevat asukkaita hieman tavallista suppeammilla valikoimilla. Keskustan baarit ja yökerhot suljettiin 18. heinäkuuta.

 

Lähteet: Donetskin asukkailta ja eri uutislähteistä syyskuun alkupuolella kootut tiedot.

Lue lisää: Kriisi rampautti yliopiston