Itä-Ukrainan Donetskin kaupungin yliopistoissa on kymmeniätuhansia opiskelijoita. Kriisillä on ollut tuhoisa vaikutus paikallisten korkeakoulujen toimintaan. 

 

Donetskin kansallinen yliopisto on luopunut toistaiseksi lähiopetuksesta, eikä syksyn kursseja ole vielä päästy aloittamaan. Kriisin vuoksi oppilaitos on siirtymässä verkkovälitteiseen etäopetukseen muun muassa Moodle-oppimisympäristössä.

”Konflikti on vaikuttanut elämääni vain kielteisesti, koska en tiedä, mitä minulle ja perheelleni tapahtuu tulevaisuudessa. Olemme kavereideni kanssa väsyneet sotaan ja haluamme vain rauhaa”, Donetskin kansallisen yliopiston opiskelija kertoo viestissään. Opiskelija ei halua nimeään julkisuuteen.

Itä-Ukrainassa sijaitseva suurkaupunki Donetsk sekä sitä ympäröivä Donetskin alue ovat olleet keväästä lähtien Ukrainan kriisin pahimpia pesäkkeitä. Donetskin kansantasavalta julisti alueen itsenäiseksi viime huhtikuussa. Sen jälkeen alueen hallinnasta on käyty taistelua separatistien ja Ukrainan joukkojen välillä.

”Tilanne Donetskin alueen kaupungeissa on vaarallinen. Joskus voi kuulla voimakkaita laukauksia ja räjähdyksiä, eikä kaduilla ole turvallista”, alueen pohjoisosassa asuva opiskelija kertoo.

Syyslukukauden on tarkoitus alkaa 29. syyskuuta, mutta aikataulussa pysyminen on epävarmaa. Ukrainalainen uutissivusto kertoi 10.  syyskuuta, että separatistien aseistautuneet joukot syrjäyttivät Donetskin kansallisen yliopiston rehtorin ja nimittivät yliopistolle uuden johtajan.

Ukrainan hallitus ei tunnusta uutta rehtoria.

 

Ennen kriisin puhkeamista Donetskissa asui lähes miljoona asukasta, mutta nyt suurin osa kaupungin asukkaista on lähtenyt. Kaikki eivät kuitenkaan halua poistua kodeistaan. Yksi kaupunkiin jääneistä on Donetskin keskustassa asuva Tanya Drazhina, 27.

”Kriisi hankaloittaa elämää. Iltakahdeksan jälkeen on vaarallista liikkua ulkona, joten pysyttelen kotona. Pankit ja raha-automaatit eivät toimi, mutta käteistä saa kortilla kaupan kassalta”, Drazhina kuvailee.

Paikallisten lisäksi myös useimmat ulkomaalaiset ovat vetäytyneet Donetskista. Jotkut uskaltautuvat silti kaupunkiin. Drazhina on itse majoittanut kotiinsa saksalaisen toimittajan CouchSurfing-palvelun kautta.

”Olen nähnyt kaduilla joitakin ulkomaalaisia. Turisteille kaupunki on kuitenkin todella vaarallinen. Donetskin kansantasavallan joukot tarkistavat kaikkien asukkaiden ja vieraiden passit”, Drazhina kertoo.

Drazhinan mukaan Donetskissa eläminen on edelleen mahdollista, vaikka monet kaupat ovatkin kiinni ja osa kaupungista kärsii sähkö- ja vesikatkoksista. Koulut eivät järjestä lähiopetusta eivätkä kaikki työntekijät saa palkkojaan, mutta sairaalat toimivat edelleen.

On olemassa myös pientä toivoa paremmasta.  Donetskissa asuvan Olga Lykovan mukaan monet donetskilaiset ovat palaamassa kaupunkiin.

”Ihmiset kuitenkin välttävät liikkumista keskustan puistoissa ja kaduilla”, 30-vuotias Lykova kertoo.

Donetskin laidoilla ihmiset uskaltavat ulkoilla hieman vapaammin.

”Laitakaupungilla on paljon enemmän ihmisiä. Lapset leikkivät, vanhukset istuvat talojensa lähellä jutustelemassa ja nuoret hengailevat urheilukentillä”, Lykova sanoo.

 

DONETSK

  • Merkittävä teollisuuskaupunki Itä-Ukrainassa.
  • Ennen Ukrainan kriisin puhkeamista kaupungissa asui noin 900 000 asukasta. Donetskin hallinnolisella alueella asui noin 4,5 miljoonaa ihmistä.
  • Suuri osa Donetskin alueen asukkaista on venäläistaustaisia ja puhuu äidinkielenään venäjää.
  • Donetskin kansantasavalta julisti alueen itsenäiseksi huhtikuussa. Ukrainan hallitus ja Venäjän tukemat separatistit ovat taistelleet alueen hallinnasta.