Tõnu Õnnepalu: Mandala (Basam Books)

Romaanin nimi voi herättää vastareaktion aikana, jolloin itämainen filosofia on kaupallistettu tehokkaasti. Reaktio on turha. Romaani on hämmentävän rehellinen ja tarkkanäköinen kuvaus kolmen kissasukupolven elämästä Viron maaseudulla. Välillä käsitellään myös ihmisiä, joiden kanssa kissat ovat tekemisissä.

Parhaimmillaan teoksen maanläheiset ja kuvat vangitsevat olemisen tunnun tavalla, joka tuo mieleen elokuvaohjaaja Andrei Tarkovskin Peilin. Silti teos on olemuksellisesti juuri kirjallisuutta, sen kerronta ei perustu elokuvalliseen dramaturgiaan vaan romaanin keinoihin.

Yksi osoitus tästä on se, että kirjan kerronta tapahtuu välillä kissan ja välillä ihmisen näkökulmasta. Silti kissoja ei yritetä inhimillistää tai välineellistää teoksessa. Tällaisen kerronnan toteuttaminen uskottavasti olisi vaikeaa muissa taiteenlajeissa kuin romaanissa.

Riikka Ala-Hakula

”Tarkkoja maanläheisiä havaintoja.”