Päivi Mäkinen perusti ensimmäisen Grilli 21:n lähes 40 vuotta sitten. ”Tämä on minun elämäni. Jos joku tulisi sanomaan minulle, että hanki elämä, niin minä vastaisin että minähän olen siinä jo.”

Jyväskylään muuttaessa ei voi välttyä kuulemasta hehkutusta kuuluisasta kanakorista tai ainutlaatuisesta fetahampurilaisesta. Perustaja Päivi Mäkinen kertoo Grilli 21:n tarinan.

Grilli 21 on perustettu nyt jo edesmenneen Mini-Grillin pohjalta.

”Olin muutaman kuukauden ajan seurustellut Mini-Grillin omistajan Margitin pojan Karin kanssa, kun anoppi tokaisi, että eihän sitä pelkällä lemmellä eletä, minulla olisi sinulle töitä. Olin silloin 16-vuotias”, Grilli21:n perustanut Päivi Mäkinen muistelee.

Hän ehti työskennellä anoppinsa alaisuudessa kuusi vuotta 1970-luvun alkupuolella. Sitten vuonna 1977 Mini-Grilliä edelleen pitänyt Margit luopui kaikista muista paitsi yhdestä grillistä. Potkut sai myös miniä, tuolloin 23-vuotias 5-vuotiaan pojan äiti.

”Anoppi sitten kuitenkin sanoi, että luuletko, että osaisit tämän grillin pyörittämisen jo omin voimin. Ja minä vastasin, että eihän se auta kuin kokeilla.”

Tila omalle grillille löytyi osoitteesta Puistokatu 21, jonka mukaan myös Jyväskylän kuuluisimmat grillit ovat saaneet nimensä.

 

”Silloin aikanaan joka kulmassa oli grillikioski”, Mäkinen muistelee, ja luettelee hetkessä 11 jo nyt kadonnutta grillikioskia ympäri Jyväskylää.

”Yöelämä oli silloin aivan toisenlaista. Baariin alettiin valmistautua iltapäivällä jo neljän, viiden aikaan. Ja jos et yhdeksän aikaan jo jonottanut baariin, et välttämättä päässyt sinne sisälle ollenkaan.”

Yöelämän muuttumisen myötä ovat myös grillien sesonkiajat muuttuneet.

”Aikaisemmin se oli siinä kahden korvilla, nyt kiireisintä on kahdesta jopa viiteen. Taksitkin olivat silloin niin halpoja, että ihmiset saattoivat tulla taksilla grillille. Mittari raksutti siinä vieressä kun odoteltiin ruokia”, Mäkinen hymyilee.

 

Grilli 21:n tuotteet ovat vuosien saatossa muuttuneet hyvin vähän. He luottavat perinteisiin ruokiin, jotka ovat myös edelleen listan myydyimpiä tuotteita. Esimerkiksi hampurilaisten jauhelihapihvin ja pippurimajoneesin reseptit sekä fetahampurilainen ovat kaikki Grilli 21:n itse kehittämiä.

”Me olemme vähän niin kuin dinosauruksia. Parila, rasvakeitin ja höyrykattila olivat silloin ja ne ovat myös nyt. Anoppini aikanaan esimerkiksi kehitti tuon taksarin, ja se on yksi suosikki edelleenkin. Lisäksi olemme sillä tavalla notkeita, että pystymme tekemään annokset asiakkaan mielen mukaan, ja ottamaan uuden annoksen vaikka heti kaikille listoille. Ja se on hyvä”, Mäkinen tiivistää.

Ruokalistalla on myös nykyajan suosikkeja, kuten kanaa sekä feta- ja aurajuustoa.

”Yhdessä vaiheessa sitä aurajuustoa piti tunkea ihan joka paikkaan.”

Muutoksia on tullut myös ruokien pakkausmateriaaleihin. Tällä hetkellä Grilli 21 pyrkii pakkaamaan asiakkaiden ateriat sellaisiin astioihin, että niiden kierrättäminen ja kompostoiminen olisi helppoa.

”Yritämme kovasti päästä alumiinifoliosta eroon. Joskus se on vain vähän hankalaa, kun kaikki yleensä haluavat ne ruoat juuri siihen folioon”.

Asiakkaat eivät ole Mäkisen mukaan muuttuneet vuosien saatossa ollenkaan. Nykynuoriso tosin käyttäytyy paremmin kuin 80-luvun nuorukaiset.

”Eivät nuoret enää juo itseään ihan sellaiseen lärvendaaliin kuin joskus aikanaan, eivätkä rähisekään enää yhtään samalla tavalla”.

 

Nykyisin Grilli 21 ruokkii kansaa kolmessa eri paikassa: Lounaispuistossa, torilla ja Puistokadulla.

”Tällä hetkellä meidän paras paikka on varmaankin tuo Lounaspuiston grilli, vaikka sen alku oli aika kivinen. Silloin kaksi muuta grilliä pitivät sen pystyssä. Jos olisimme aloittaneet sillä grillillä, ei tästä olisi tullut mitään”, Mäkinen toteaa.

Hän kuvailee grillityötä raskaaksi, mutta palkitsevaksi. Parasta on, kun näkee kirjaimellisesti kättensä jäljet koko ajan edessään. Lisäksi palaute tulee heti, oli se sitten hyvää tai huonoa.

”Hyvää on myös se, kun pääsee juttelemaan ihmisten kanssa. Minulla ei ole koskaan niin hoppu, etten ehtisi hetkeä juttelemaan asiakkaan kanssa. Menepä tuonne Prisman kassalle kertomaan elämäntarinaasi, niin perässätulijat kyllä suuttuvat.”

 

Grilli 21 on varsinainen sukuyritys, sillä mukana ovat vuosien saatossa olleet Mäkisen ydinperheen lisäksi Päivin miehen siskot ja veli. Vuodesta 2008 grillit ovat olleet virallisesti Päivi ja Kari Mäkisen pojan, Markku Mäkisen ja hänen vaimonsa Mirvan omistuksessa.

”Kaupungilla puhuivat silloin aikanaan, että me olimme kuin joku italialainen perhe”, Mäkinen nauraa.

Grilleistä onkin muodostunut ikään kuin perheenjäseniä Mäkisille.

”Grilli on kuin pieni lapsi, joka ei koskaan kasva aikuiseksi. Siitä pitää koko ajan pitää huolta”.

 

Taksarin tarina

Jokaisella suomalaisella paikkakunnalla on oma tapansa kutsua makkaraperunoita. Mikkelissä ateriaa kutsutaan Pataljoonan pelastukseksi ja Kuopiossa taas yömyöhällä mussutetaan Sitä sun tätä. Vihdissä makkaraperunat taas ovat vääntyneet makkisspökkikseksi ja Orimattilassa makkispekkikseksi.

Jyväskylässä makkaraperunoita on jo vuosikymmenten ajan kutsuttu taksariksi. Se, kuka nimen alunperin keksi, on kuitenkin aiheuttanut historian saatossa kiistaa. Yhden tarinan mukaan taksari olisi keksitty Jyväskylän ensimmäisessä kivijalassa olleessa grillissä, Ilkan grillissä, mutta Grilli 21:n Päivi Mäkisen mukaan historia kertoo toista.

”Ilkallakin oli kyllä taksimiehen erikoinen -niminen annos, johon tuli ranskanperunoita ja balkanmakkaraa pilkottuna. Mutta minun anopiltani tuli kerran yksi taksimies kysymään, voisiko hän pilkkoa myös niitä makkaranpäitä annokseen mukaan. Siksi siitä sitten tuli taksimiehen annos”, Mäkinen selittää.

Annoksen nimi piti lyhentää taksariksi hyvin yksinkertaisesta syystä.

”Ruokalistana toimi silloin samettitaulu, johon laitettiin koloihin irtokirjaimia. Taksimiehen annos -nimi ja sen hinta ei olisi tauluun mahtunut, joten se piti vain lyhentää taksariksi”, Mäkinen kertoo.