Ei hakutuloksia.

Teksti Ville Tikka 

Alkoholittomuus yritetään ottaa huomioon ainejärjestöissä

Ainejärjestöt näyttelevät suurta roolia myös alkoholittoman opiskelijan elämässä. Jylkkäri kysyi kolmelta ainejärjestöltä, kuinka ei-juovat opiskelijat otetaan huomioon. Vastaajiksi valikoituivat jäsenmääriltään suuret ja/tai maineensa perusteella juhlapuolella aktiiviset ainejärjestöt.

Niin Ynnä ry:n, Pörssi ry:n kuin Fokus ry:nkin pöytäjuhlissa (sitsit, vuosijuhlat) on tarjolla alkoholittomat vaihtoehdot. Fokus myös painottaa, että tapahtumia järjestettäessä ja markkinoitaessa alkoholittomuuden tulee olla tasavertainen vaihtoehto, ja ei-juovien tulisi kokea olonsa tervetulleiksi kaikkiin tapahtumiin.

Liikuntatapahtumat listattiin kaikissa vastauksissa ei-juoville sopiviksi tapahtumiksi. Pörssi järjestää myös lähinnä kahvin merkeissä vietettäviä hengailuiltoja. Ynnällä uskotaan opiskelijoiden osaavan halutessaan juoda tai olla juomatta, tapahtumasta riippumatta.

Ainejärjestöt ovat saaneet ei-juovilta opiskelijoilta palautetta vaihtelevasti. Ynnän saamassa palautteessa on toivottu alkoholittomia tapahtumia, joskin tarkemmin määrittelemättä millaisia. Pörssille palautetta ei ole tullut. Yhteydenotot Fokukselle ovat edenneet palautteen antajan kanssa käytyjen keskusteluiden kautta ainejärjestön hallituksen pohdittaviksi. Palautetta on tullut lähinnä tiedotukseen ja tapahtumien markkinointiin liittyen.

Vastauksensa antoivat Ynnä Ry:n tiedottaja Heikki Pitkänen, Pörssi Ry:n juhlavastaava Enni Aittila sekä Fokus Ry:n tiedotusvastaava Miika Lähdeniemi. Dumppi ry:tä emme tavoittaneet.

Jylkkäri teki myös nettikyselyn Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden juomatottumuksista. Kyselyyn vastanneista 8 prosenttia ilmoitti, ettei nauti lainkaan alkoholia.

Jylkkärin kyselyyn vastasi 1113 opiskelijaa.
 1. Eemeli Koli

  Dumppi ry: toiminnassa jokaisen jäsenen henkilökohtainen suhtautuminen alkoholiin pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Järjestämme kymmeniä erilaisia tapahtumia vuosittain, tapahtumiin kuuluu niin sitsejä, bileitä, liikuntavuoroja, kulttuuritapahtumia sekä viime vuonna mm. stand up –kilpailu amatööreille. Yhteensä tapahtumia järjestetään lukuvuoden aikana noin 100 kpl. Tapahtumien kirjo on hyvin laaja ja jäsenistön toiveita kuunnellaan, jotta kirjosta löytyisi jokaiselle jäsenelle jotakin.

  Alkoholittomuus pyritään ottamaan huomioon tapahtumien järjestämisessä, esimerkiksi kaikilla järjestämillämme sitseillä on mahdollisuus valita alkoholiton vaihtoehto ja yleensä ainakin muutama henkilö tämän vaihtoehdon valitsee. Järjestämme myös kuukausittain alkoholittoman illanvieton vaihtelevin teemoin, teemoihin kuuluu mm. lautapeli-iltoja ja laskiaispullien leivontaa.

  Yleisesti tapahtumien markkinoinnissa ja tiedotuksessa alkoholia ei mainosteta tai sen kuluttamista painoteta. Ainoana poikkeuksena tähän on jäsentemme pyörittämä poikkitieteellinen Olutseura DOS, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden nähdä oluen alkoholeineen osana kulttuuriamme, ei päihteenä. Kuukausittaisissa olutilloissa tutkitaan asiantuntijoiden johdolla yllättävälläkin hartaudella, miltä eri juomat näyttävät, tuoksuvat ja maistuvat. Vaikka loppuillasta väkeä hymyilyttää ja puheensorina on iloista, ei sinne tulla ryyppäämään.

  Dumppi ry:n puolesta
  Eemeli Koli
  Puheenjohtaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.