Outi Moilala: Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita (Into)

Henkarilla roikkuva vaate ei ole aina niin viaton miltä näyttää. Tyylikkyytemme hintana on saattanut olla tehdastyöläisen terveys tai henki. Tehtaiden työoloja on vaikea valvoa ja farkkuja kulutetaan edelleen hengenvaarallisella hiekkapuhalluksella.

Outi Moilalan ote vaateteollisuuden epäeettisyyteen on tutkijamainen, vaikka hän esittää myös omia mielipiteitään. Tämä kirja ei siis mässäile yksilöiden kurjilla kohtaloilla, vaan esittelee ilmiötä kokonaisuudessaan.

Moilala käsittelee laajasti suomalaisille tuttuja vaatemerkkejä ja niiden eettisyyttä, mikä onkin kirjan kiistaton vahvuus. Kirjan liitteeksi on lisätty jopa yritysten vastaukset tuontikaupan vastuusta.

Vaateteollisuuden muuttaminen eettiseksi ei ratkea yhdellä kirjalla. Moilala panee boikotit boikottiin, mutta ei suosittele takuuvarmasti eettisiä vaatemerkkejä. Kirjan synnyttämään huonoon omaantuntoon Moilala tarjoaa vastaukseksi kuluneita ohjeita kierrättämisestä ja kuluttamisen järkeistämisestä. Lukija jää kuitenkin toivomaan jotain enemmän, jotain uutta ehdotusta tilanteen parantamiseksi.

”Huonoa omaatuntoa ilman helpottavia vastauksia.”