Ei hakutuloksia.

Teksti Erno Mähönen 

Itsenäisyys ei kaipaa sotilasparaateja

Pian koittaa taas Suomen itsenäisyyspäivä.

Päivällä katsotaan Tuntematonta sotilasta. Iltapäivällä sotilasparaatit, isänmaallisia lauluja, liput salossa ja Linnan juhlat. Sitten television täydeltä lisää sotaelokuvia talvi- tai jatkosodasta. Siitä on suomalainen itsenäisyyspäivä tehty.
Isossa-Britanniassa vietettiin 11. marraskuuta kaatuneiden muistopäivää – siis kaikkien kaatuneiden, vihollistenkin. Muuta isänmaallista juhlapäivää ei ole. Saksan virallisena juhlapäivänä, Saksan yhtenäisyyden päivänä, ei liputeta. Sen sijaan keskitytään miettimään, mitä demokratia ja vapaus itse kullekin merkitsevät.

Kun itsenäisyyspäivän ohjelmaa katsoo – puhetta veteraaneista, paraatit, sotaelokuvat – niin huomaa, ettei siinä oikeastaan ole edes kyse Suomen itsenäistymisestä vuonna 1917. Sen sijaan kyse on toisesta maailmansodasta. Siinä sodassa taas ei ole mitään juhlimisen arvoista. Suomihan kaiken lisäksi itsenäistyi rauhanomaisesti, ei siinä mitään sotilaskulkueita tarvittu.
Minulla on ollut suuria vaikeuksia viimeisen vuoden aikana selittää useille erimaalaisille ystävilleni, että miten demokraattisessa Suomessa voidaan virallisena juhlapäivänä sotilasparaatein ihannoida hävittyä sotaa, joka sodittiin Natsi-Saksan rinnalla. On suorastaan tragikoomista, että muualla maailmassa ainoat vastaavat juhlat löytyvät entisen Itäblokin maista sekä sotilasdiktatuureista.

Ehdotan, että me ylioppilaat edelläkävijöinä ryhdymme viettämään sivistynyttä ja demokraattista itsenäisyyspäivää, joka voisi viimein jättää menneisyyden sodat taakseen ja katsoa eteenpäin.
Kunhan seuraava tasavallan presidentti ja Yleisradion pääjohtaja valitaan JYY:n piiristä, niin kannustan seuraaviin muutoksiin:
Korvataan sotilasparaatit musiikkikonserteilla. Televisiossa voitaisiin iänikuisten sotaleffojen sijaan esitellä vaikka suomalaista nykytaidetta. Rahankeruukampanjat voitaisiin keskittää esimerkiksi suomalaisten kodittomien auttamiseen.

 1. Jukka

  On suorastaan tragikoomista että nämä erimaalaiset ihmiset ihmettelevät juhlimisen aihetta, varsinkaan jos eivät kyennneet puolustumaan maataan mainittuja diktatuureja vastaan.

  Jukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. työmies

  Onneksi oli oikeisto, joka sai tahtonsa läpi ja Suomesta tuli tuolloin itsenäinen. Punaisille olisi kelvannut aiemmin, muttei enää silloin kun se oikeasti tapahtui.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. toinen työmies

  Yleinen harhaluulohan on että punaisten voittaessa sisällissodan Suomi olisi liitetty Neuvostoliittoon. Valkoiset ja valkoisten sankari Mannerheim sen sijaan tappoivat tai jättivät nääntymään ja kuolemaan keskitysleireille 20 000 suomalaista. Miksi? No ne nyt sattuivat olemaan eri mieltä asioista 🙁

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Katriina

  En jaa samoja ajatuksia kolumnistin kanssa. Mielestäni toista maailmansotaa kannattaa muistella näin itsenäisyyspäivänä, koska ajatelkaas jos emme olisi lähteneet tuolloin leikkiin mukaan? Tilanne olisi saattanut olla samanlainen kuin Baltian mailla. Olisimme menettäneet koko maamme Neuvostoliitolle ja itsenäistyneet vuonna 1991. Eikö tämä ole juhlimisen arvoista? Ja kyllähän me aika pirun hyvin pärjättiin, vaikka hävittiin. Vertailkaa vaikka Wikipediasta Talvi-ja jatkosotien vahvuudet ja tappiot. Sisua löytyi, mikä korvasi mies- ja kalustomäärää.

  Ja meillä on ollut aina läheiset suhteet saksaan. Meillehän olisi saattanut tulla viime vuosisadan alussa saksalainen kuningas! Olen samaa mieltä kolumnistin kanssa siitä, ettei se hirveän mairittelevaa ole sanoa olleensa natsi-saksan puolella tuolloin, mutta eipä saatu tukea muualta, vaikka mm. Iso-Britanniaa ja Ruotsia kyseltiin mukaan.

  Ja mitä tulee rahankeruukampanjoihin, niin tottahan se on ettei veteraaneja ole enää kovin montaa hengissä. Itse tunnen olevani kuitenkin kiitollinen siitä, mitä nämä muutamat vielä hengissä olevat tekivät tuolloin Suomen itsenäisyyden eteen ja sitä tulee tukea.

  Mielestäni olemme menneet paljon eteenpäin myös itsenäisyyspäivän juhlimisessa. Esimerkiksi Sauli Niinistö on kutsunut linnaan omalla kaudellaan ihan perusduunareita, niin sanottuja arjen sankareita ja tavallista työtä tekeviä. Ei pelkästään julkkiksia ja ylemmän luokan herroja ja rouvia, vaan ihan tavallista kansaa. Se jos mikä on minusta virkistävää uudistusta!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. jyrki

  Huhhuh,

  Mihin hiipuu arvostus? Miksi puolustusvoimat ei saisi olla näkyvä teema itsenäisyyspäivänä? Puolustusvoimille on lasetettu kolme tehtävää, joista ensimmäinen on Suomen alueellinen puolustus ja itsenäisyyden turvaaminen. Meilläkin muistellaan KAIKKIA menehtyneitä pyhäinmiestenpäivänä. Tekstisi on niin scheissea, että taidatkin olla sinivalkoiseen naamioitunut trolli.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Jenna

  Huh huh, arvostus juu hieman näköjään meinaa hiipua! Toivottavasti jokainen meistä, etenkin tämä kirjoittaja näki ne lottapukuiset naiset kättelyjonossa. Asian vaan on niin, että niin he kuin veteraanitkin tietysti ovat aikanaan tehneet niin hurjia uhrauksia, ettei tämä sukupolvi sitä mitenkään pysty käsittämään, todennäköisesti koskaan. Ja heistä lähtee se, että meillä ylipäätänsä on nykytaidetta, tai YHTÄÄN MITÄÄN.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. ^_

  Ai sukupuuttoonko me oltain kuoltu jos sota ois hävitty? Eiku hitsi, mehän hävittiin….

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 8. Allekirjoittanut

  Kirjoitukseni ei käsitellyt millään tavalla lottia, sotaveteraaneja tai heidän arvostustaan (paitsi keräysten puolestä). Eipäs sotketa appelsiineja ja melooneja. Se ei myöskään ota millään tavalla kantaa sisällissodan traagisiin tapahtumiin. Ne ovat kaikki historiaa. Sodan ihannointi on eri asia, kun siinä kärsineiden kunnioitus, mikä on jokaiselle paikallaan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.