Heikki Aittokoski: Narrien laiva – Matka pieleen menneessä maailmassa (HS-kirjat)

Heikki Aittokoski on pitkän uransa aikana ulkomaantoimittajana nähnyt maailman kauheuksia enemmän kuin päivälehden ulkomaansivuille pystyy kirjoittamaan. Seitsemän kuolemasynnin hengessä Aittokoski kertoo uusimmassa kirjassaan maailman epäoikeudenmukaisuudesta muun muassa Bangladeshin vaatetehtaissa sekä sotaisassa Somaliassa.

Narrien laiva lähtee tahmeasti liikkeelle. Kirjan johdannossa Aittokoski esittelee turhan tarkasti romaaninsa nimikaimaa, yli viisisataa vuotta vanhaa kirjaa ja suhdettaan siihen.

Hitaan alun jälkeen Aittakosken kirjoitustapa on kuitenkin miellyttävä, vaikka aihe ei sellainen olekaan. Kirja antaa uutistoimittajalle mahdollisuuden pohtivan tekstin luomiseen.

Lukija voi tulkita Aittokosken teoksen kahdella tavalla: kannustimena taistella maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan tai tekosyynä sulkea silmänsä yhä tiukemmin kaikelta vääryydeltä. Toivoa sopii, että kirjan sulkiessaan suurin osa lukijoista ei ole vaipunut totaaliseen epätoivoon.

Laura Kuivalahti

”Kaikki mikä ei ulkomaansivuille mahdu.”