Tupakointi on ruma tapa ja typerää. Tupakoitsijat roskaavat maan, savustavat ilman ja hajustavat atmosfäärin. Tupakkayhtiöt ovat eettisesti ihan hanurista. Tupakointi ei kuitenkaan ole laitonta, eikä tule loppumaan ihan heti, joten pitäisikö keskittyä haittojen lieventämiseen totaalikiellon sijaan? Pitäisikö pohtia, kuinka ilma kirkastuisi ja mieli siinä sivussa?
Paras keino olisi olla polttamatta, mutta kenties voisi hieman amerikkalaistyylisesti vieritellä palloa miljardibisnestä tekeville, ylikansallisille tupakkajäteille. Voisiko heilläkin olla vastuuta teoistaan, peräti moraalista sellaista?

Luulisi vaikkapa Philip Morrisin resursseilla olevan mahdollista kehittää maatuva filtteri. Tällöin joka paikkaa kauniisti koristavat pikkutamponit olisivat enää lähinnä esteettinen haitta. Entäs sitten luomutupakka? Sitä on olemassa, sen viljely ei ole kummoinen juttu, mutta sitä ei saa mistään. Ja jos saa, se maksaa maltaita. Eikö verotuksella voisi suosia luomuviljelyä? Eikö se olisi pienempi paha kuin suurteolliset lisäainemyrkkykääryleet? Lisäksi luomutupakan viljely avaisi mahdollisuuden kotimaisille kasvattajille, jolloin kuluttajien rahat jäisivät Suomeen.
Ihmettelen, mikseivät tupakkajätit ole havahtuneet ekologisiin tuulahduksiin. Luulisi olevan heidänkin bisneksensä etu, että epämääräinen maine kiillottuisi. Tosin ilmassa saattaisi olla tuprahdus ironiaa, jos tupakka-askin kyljessä olisi syöpäpotilaan keuhkokuvan ja ”tupakointi tappaa” -tekstin vierellä ympäristömerkki.

Tupakoitsija on ajettu ahtaalle, hän on tietoinen tapansa hengenvaarallisuudesta, hän saa kestää paheksuvia katseita, vihapuheita tyhmyydestään. Baareissa hänet on ahdistettu perimmäiseen nurkkaan, lasikoppiin, töllisteltäväksi ja tuomittavaksi kuin eläintarhan peto. Eikö hänen taakkaansa voisi pikkuriikkisen keventää. Vai onko tupakoitsija maailma suurin syntinen. Se, jonka niskaan voi kaataa kaiken paskan. Se, jolla ei ole oikeutta sanoa mielipidettään yhtään mistään.

Tupakoitsija ei ole välttämättä paha. Hän saattaa käydä kirkossa tai olla käymättä. Hän saattaa hoitaa jätteidenlajittelunsa ja muun elonsa sen verran ekotehokkaasti, ettei hänen kokonaissaastutuksensa ole taatusti samalla tasolla kuin tupakoimattomalla, autoilevalla ja vaimoaan hakkaavalla verrokilla. Tupakoitsija on vain ihminen.

Matti Tulla