Ei hakutuloksia.

Teksti  Annimaria Valli

Tuo keittiöösi pieni Britannia

Lähes keittotaidottomat britit ovat hioneet opiskelijakeittiöiden tehokkuuden huippuunsa.

Pikainen kysely Newcastlen yliopiston kampuksella osoitti, että suosituimpia ruokalajeja ovat purkkinuudelit, säilykepurkkikeitot, erilaiset paahtoleipäpohjaiset ruuat ja tietenkin kaupan valmiit kolmioleivät. Ruuan kanssa on tapana nauttia kourallinen perunalastuja ja voileipä huuhtoutuu mukavasti alas tölkillisellä Coca-colaa.

Hieman enemmän vaivaa ruokansa eteen näkevä opiskelija voi valmistaa uuniperunoita mikrossa. Se tapahtuu laittamalla todella iso peruna lautaselle ja kypsentämällä perunaa mikrossa viitisen minuuttia. Kypsään perunaan leikataan keskelle viilto ja peruna täytetään vaikkapa tonnikalasta ja majoneesista tehdyllä mössöllä. Jos budjetti sallii, voi ruokaan saada eksoottisemman vivahteen käyttämällä perunan sijasta bataattia.

Todellinen klassikko ovat tietenkin erilaiset paahtoleivän ympärillä rakentuvat ruokalajit. Helpoin näistä lienee cheese on toast, joka on nimensä mukaisesti paahtoleipää juustolla. Valmistustapa eroaa arvattavasta siten, että britti paahtaa aina leipänsä ensin erikseen, ja sitten sulattaa juustoraasteen sen pintaan uunissa. Leivän on siis ehdottomasti oltava rapeaa juuston alla.

Muita vaihtoehtoja ovat mm. beans on toast ja eggs on toast. Eli paahtoleivän päälle joko purkkipapuja tai munakkaan tapaista mössöä. Paahtoleivän käyttöä ruuanlaitossa rajoittaa vain mielikuvitus, joten kannattaa kokeilla esimerkiksi eilisen pastan tai jauhelihakastikkeen nauttimista paahtikselta.

Papuja paahtoleivällä

 • 2 siivua paahtoleipää
 • 1 tölkki papuja
 • 1 rkl voita tai margariinia
 • (kourallinen raastettua juustoa)


Tätä reseptiä voi varioida loputtomasti.. Klassisin versio koostuu tietenkin valkoisista pavuista tomaattikastikkeessa ja valkoisesta höttöleivästä, mutta voit käyttää juuri sellaista leipää ja sellaisia papuja, kuin haluat. Opintotukipäivänä voit lisätä ruokalajiin hieman juustoa. Britti käyttäisi varmaan cheddaria, mutta suomalainen opiskelija voi käyttää sitä, mitä kaapista löytyy, tai mikä sattuu olemaan halvinta.

Paahda leivät ja asettele vierekkäin lautaselle. Voitele leivät. Lämmitä purkkipavut joko kattilassa tai mikrossa. Kaada pavut leipien päälle. Jos olet varoissasi, ripottele päälle kourallinen juustoraastetta. Syö veitsellä ja haarukalla mieluiten televisiota katsellen sohvalla aidon tunnelman saavuttamiseksi.

 1. Jari Järvenpää

  Tämän kuvan annoksen nauttineena voinen kommentoida ruoka-annoksen makua ja tuntua. Simppelisti kuten itse ruokakin, sitä on helppo kuvailla yhdellä sanalla: kammottava. Kuten arvata saattaa, maku muodostuu leivän ja tölkkipapujen kombosta, joka ei vain allekirjoittaneen makunystyröitä suostu hivelemään. Ihmettelen kovasti miksei intialaista ruokaa rakastava brittikansa lisää papujen mausteeksi esim. jeeraa (juustokumina) ja/tai korianteria. Mikseis simppeli mustapippuri-suola yhdistelmäkin jo auttaisi.

  Kaiken kaikkiaan ruokaa on melko mahdotonta suositella, mutta ymmärrän toki ruoan funktion – n. 500 Kcal (ilman juustoa tämä).

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Annimaria Valli

  Niin, Briteissähän on kyllä kaikenmaailman maustettuja papuja saataville. Esim. Heinzilla on jos jonkilaisia maustettuja papuja (http://www.heinz.co.uk/ourfood/beans/flavouredbeanz/heinz-fiery-chilli-beans) ja julkaisevat uusia makuja tasaisin väliajoin. Joskus sarjaan tais kuulua jopa jalfrezi-maustettuja papuja. Valitettavasti suomalaisen opiskelijan on tyydyttävä tylsempiin vaihtoehtoihin, tai maustettava ruokansa itse.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.