Moderni.  Siisti. Nuorekas. Rauhallinen. Ja täynnä polkupyöriä. Jyväskylä näyttäytyy ulkomaalaisen silmin hieman ristiriitaisena, mutta luonnonläheisenä ja kauniina paikkana.

Harjulla oleva puuhevonen huvitti Yoonia ja Jonesia. Mukana tärkeäksi osoittautunut polkupyörä.
Harjulla oleva puuhevonen huvitti Yoonia ja Jonesia. Mukana tärkeäksi osoittautunut polkupyörä.

BANGORIN kaupungissa Pohjois-Walesissa varhaiskasvatusta opiskeleva Jennifer Jones, 19, on opiskelijavaihdossa Jyväskylän yliopistossa syyslukukauden ajan. Kaupunki tuntui Jonesista alkuunsa suurelta, sillä Bangorissa asukkaita on vain 15 000. Paikkakunta on yksi Britannian pienimpiä. Jonesin mukaan sieltä löytyy vain yliopisto, pääkatu, kirkko sekä yksi yökerho.

”Jyväskylä ei tunnu puolentoista kuukauden jälkeen enää niin isolta kuin alkuunsa, enkä enää pelkää eksymistä. Kaipaan kuitenkin Britannian maaseutua: peltoja, vaihtelevia maisemia ja eläimiä. Täällä luonto tarkoittaa vain metsää ja järviä”, Jones huokaa.

JUURI METSÄT ja järvet ovat kuitenkin korealaisen Siwon Yoonin lempiasioita Jyväskylässä. 23-vuotias kauppatieteiden ja fysiikan opiskelija on Jonesin tavoin vaihdossa yliopistolla syksyn ajan. Yoon kertoo selvinneensä ilman kulttuurishokkia, vaikka runsaan kymmenen miljoonan asukkaan kaupungissa Soulissa koko ikänsä asunut mies on nyt ensi kertaa Euroopassa.

”Pidän hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta, vanhoista rakennuksista ja ihmisten ystävällisyydestä. Korealaista ruokaa on kyllä vähän ikävä, vaikka pidän suomalaisestakin. Samoin kaipaan pelihalleja tietokone- ja konsolipelien harrastajille. Julkisesta liikenteestä en Jyväskylässä pidä, bussit kulkevat harvakseltaan eikä niitä ole tarpeeksi”, Myllyjärvellä soluasunnossa majaileva Yoon kertoo.

KOREALAINEN Yoon hämmästelee myös paikallisia teitä, jotka ovat hänen mielestään liian kapeita. Hän toivoisi Jyväskylään myös muutamia englanninkielisiä opastekylttejä – Yoon on näet ehtinyt eksyä matkallaan yliopistolle jo pariin kertaan. Myös Jonesin solukämppä sijaitsee Myllyjärvellä, ja hänkin kertoo pettyneensä bussien kalleuteen. Jones ratkaisi kuitenkin ongelman ostamalla itselleen käytetyn polkupyörän muutamalla kympillä, vaikkei Britanniassa asuessaan koskaan uskonutkaan alkavansa suosimaan pyöräilyä. ”Kotona kukaan ei ikinä menisi pyörällä baariin! Nyt sekin on kuitenkin alkanut tuntua ihan normaalilta”, Jones myöntää.

BRITTIÄ MIELLYTTÄÄ myös Jyväskylän yö. Hänen mukaansa ihmiset pukeutuvat yökerhoihin yllättävän tyylikkäästi – Walesissa trendinä kun ovat lähinnä mahdollisimman paljastavat vaatteet. Lempipaikoikseen Jyväskylässä molemmat vaihtarit nimeävät Harjun ja sen tornin. Jones pitää myös satamasta, ja Yoon on ihastunut Tuomiojärven Lehtisaareen. Juhliessaan molemmat viihtyvät Kharmassa. Suunnitelmissa on vielä ainakin saunassa käynti, ja oikeita karjalanpiirakoita molemmat haluaisivat maistaa uudestaankin. Jonesilla on myös ehdoton suosikkikauppa kaupungissa. ”Prisma! Se on todella iso, ja valikoimat ovat loistavat. Kotona ei ole mitään sen kaltaista”, britti iloitsee.

Hanna Nissinen