On taas vaalisyksy ja siten Ville Vallatonkin on herätetty Opinkiven kellarista potemasta pitkäksi venähtänyttä vaalikrapulaansa.

Kroonistumaan päässyt vaalikrapula näyttäisi vaivaavan myös edustajistoryhmiä, sillä ehdokkaita on löytynyt kuutisenkymmentä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Ilmeisesti järjestöblokin luotsaama edustajisto on tehnyt työtään niin mitäänsanomattomasti, ettei suuria intohimoja asioiden muuttamiseen ole.

Ainoana uutena ryhmänä leikkiin lähtee Mitävittua -kerho, jonka arvomaailma jäi Vallattomalle vielä hieman epäselväksi, mutta asiaan saataneen jonkinlaista selvyyttä kampanjoinnin aikana. Toisaalta neljän ehdokkaan vaaliliiton mahdollisuudet maailman, tai edes JYY:n, muuttamiseen ovat varsin rajalliset, joten lieneekö sillä niin väliäkään.

Kampanjat ovat vielä lähtökuopissaan, joten toiveita ilmapiirin piristymisestä voi vielä pitää yllä, mutta Vallaton ennustaa huomattavasti viime kertaista värittömämpää vaalisyksyä. Se on nykyisessä muutenkin tasaisessa ylioppilaskuntapolitiikassa jo saavutus sinänsä.

Loanheitto ei siis ainakaan vielä ole alkanut, mitä nyt Jyväskylän Keskustaopiskelijat ehtivät Facebookissa riemuita nimeltämainitsemattoman poliittisen järjestön ehdokaskadosta. Aika näyttää päästäänkö tällä kertaa kantelemaan oikeusasiamiehelle vai saadaanko erimielisyydet selvityttyä oman porukan kesken, jos juuri mistään nyt yleensäkään ollaan eri mieltä.

Vaalirenkaisiin ovat tällä kertaa innolla lähteneet myös puoluepoliittiset ryhmät, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että äänestämällä keskustaopiskelijoita voi samalla hiukan jeesiä niitä kahta rohkeaa kristillisten ehdokasta, jotka ovat näinä maallistuneina aikoina uskaltaneet tukeutua vakaumukseensa myös ylioppilaskuntapolitiikassa. Samalla tavoin äänestämällä Jyvivan nuorta radikaalia voi päästä tukemaan myös ajatusmaailmaltaan uhkaavaa vauhtia keski-ikäistyvän demaribroilerin poliittista uraa.

Vallaton jää teroittelemaan kyniään ja odottamaan kampanjoinnin alkua toivoen oman ennusteensa tylsistä vaaleista olevan väärä. Onhan toki kokeneella politiikan viihdekäyttäjällä jo popcornit kaiken varalta kaapissa odottomassa.