PMMP – Matkalaulu (Sony Music Finland)

Huipulla on hyvä lopettaa, tuumasivat Mira Luoti ja Paula Vesala, ja päättivät lyödä pillit pussiin PMMP-poikiensa kanssa. Ensin toki täytyy julkaista vielä kokoelmalevy ja vetää pari loppuunmyytyä jäähallikeikkaa.

Matkalaulu on kokoelma PMMP-biisejä, joissa ei olla menty helpoimman kautta lyömällä viiden levyllisen suosituimmat kappaleet uuteen järjestykseen. Jokaisesta levyn kappaleesta on tehty toinen versio, luotu kokonainen uusi maailma. Siitä, tekevätkö uudet versiot välttämättä oikeutta vanhoille kappaleille, voi olla monta mieltä.

Minulle tämä levy on liian erikoinen. Ilmeisesti olen liian kiintynyt vanhoihin versioihin. Uudelleenversiointi on hienoa ja kunnioitettavaa, mutta liika erikoisuuden tavoittelu ei. Minulle PMMP on suomenkielistä musiikkia parhaimmillaan, mutta valitettavasti Paulan hienot sanoitukset eivät tässä sovitusten ja sivuäänien sekamelskassa enää pääse samalla tavalla oikeuksiinsa. En pysty ymmärtämään esimerkiksi sitä, miksi Kesäkavereissa Paulan helisevä korkea kertsi on pitänyt vaihtaa rikottuun laulantaan.

Oma suosikkini kaikista PMMP-kappaleista on ehdottomasti Kiitos. Matkalaululla kitarat ja muut kappaleen tunnistettavaksi tehneet elementit on poistettu ja korvattu koko levyn läpi kulkevalla tasaisella ja laahaavalla rytmirummulla. Tässä versiossa Paulan ja Miran äänet eivät myöskään soi niin kauniisti yhdessä kuin alkuperäisessä kappaleessa. Ja se jos mikä tekee PMMP:stä juuri PMMP:en.

Minulla on liput kahdelle jäähyväiskeikalle, sekä Lutakkoon että Kuopion Puikkariin. Toivon koko sydämeni pohjasta, että niillä esitetään nimenomaan vanhoja versioita PMMP:n kappaleista.

Suvi-Tuulia Nykänen

”Vanhassa vara parempi.”