Jylkkäri kokosi kymmenen kielen päällä keikkuvaa kysymystä, jotka mietityttävät yksityisiä vuokralaisia. 

1. Mitä jos asunnossa menee jotakin rikki?

Jos vuokralainen laiminlyö tai tahallisesti aiheuttaa asunnolle vahinkoa, hän vastaa niistä itse. Esimerkiksi lemmikkien raapimisjäljet ja kavereiden aiheuttamat vauriot kuuluvat asioihin, jotka vuokralaisen on korvattava. Vuokralaisen on myös ilmoitettava vahingoista vuokranantajalle. Normaalista kulumisesta aiheutuneet haitat, eli esimerkiksi haljennut vesiputki ja taulujen seinään kiinnittämisestä aiheutuneet jäljet, eivät kuulu vuokralaisen vastuun piiriin.

 

2. Milloin vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen?

Jos vuokralainen on asunut asunnossa alle vuoden, irtisanomisaika on 3 kuukautta ja jos yli vuoden, irtisanomisaika on 6 kuukautta. Yleinen irtisanomisperuste vuokranantajan taholta on esimerkiksi se, että hän tarvitsee asuntoa omaan käyttöönsä.

 

3. Milloin voi saada häädön?

Häädön perusteita ovat esimerkiksi vuokralaisen häiritsevä elämä sekä se, ettei asuntoa hoideta riittävän hyvin. Jos vuokralainen aiheuttaa asunnossa tai rappukäytävässä häiriötä juhlimalla rankasti, vuokranantajan on toimitettava hänelle yksi varoitus. Jos sama meno jatkuu, vuokrasopimus voidaan purkaa ja vuokralainen häätää. Jos vuokrasopimus puretaan, ei irtisanomisaikaa ole. Purkamiseen vaaditaan kuitenkin hyvä syy. Esimerkiksi 2-3 kuukauden maksamattomat vuokrat oikeuttavat vuokrasopimuksen purkamiseen.

 

4. Milloin vuokralainen voi irtisanoa tai purkaa vuokrasopimuksen?

Vuokralainen ei tarvitse perustetta irtisanomiselle. Asunnon irtisanomisaika on kuukausi, tosin määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa. Vuokralainen voi purkaa sopimuksen myös heti, mikäli huoneistossa oleilusta aiheutuu hänelle terveydellistä haittaa. Homekämpässä ei siis tarvitse asustaa.

 

5. Saako vuokranantaja käydä asunnossa?

Vuokranantajalla on oikeus päästä katsomaan asuntonsa kuntoa, mutta tästä pitää etukäteen ilmoittaa vuokralaiselle. Ilman lupaa asuntoon ei saa mennä.

 

6. Saanko tehdä asunnossa remonttia?

Remontin tekemisestä pitää aina neuvotella vuokranantajan kanssa, sillä yleensä myös hän tarvitsee siihen luvan taloyhtiön hallitukselta. Usein vuokranantajat ovat kuitenkin suopeita esimerkiksi maalauksen suhteen, ja saattavat ostaa jopa maalit remonttia varten. Myös poraamisesta on hyvä keskustella vuokranantajan kanssa, mutta tauluja saa vuokra-asuntoon kuitenkin ripustaa ilman luvan kysymistä.

 

7. Hana vuotaa, patterit ei toimi ja pönttö ei vedä, kenelle soitan?

Isännöitsijälle tai huoltomiehelle, sillä usein tuollaisten ongelmien hoitaminen kuuluu taloyhtiölle. Itse ei kannata alkaa korjata, sillä tuloksena voi olla esimerkiksi vesivahinko ja silloin vuokralainen on itse korjausvastuussa.

 

8. Voinko alivuokrata asuntoni kaverille?

Voit, jos et asu yksiössä. Vuokralaisella on oikeus alivuokrata puolet asunnostaan toisen asuttavaksi. Alivuokraukseen ei tarvita päävuokranantajan lupaa, mutta siitä on hyvä kertoa myös hänelle.

 

9. Voinko teettää lisää avaimia asuntooni?

Jos avaimessa ei ole patenttia, avaimia saa teettää lisää. Kaikki avaimet täytyy kuitenkin palauttaa vuokranantajalle vuokrasuhteen päätyttyä. Jos patentti on vielä voimassa, avaimet on tilattava vuokranantajan ja isännöitsijätoimiston kautta.

 

10. Mihin teen, jos minulla on ongelmia vuokranantajan kanssa?

Ota yhteyttä Vuokralaisten Keskusliittoon tai kunnalliseen kuluttajaneuvojaan.