Seitanin valmistukseen kannattaa varata aikaa.

Seitanista ajatellaan, että sitä on lähestulkoon mahdotonta valmistaa, jos ei ole vuosien ajan aiheeseen perehtynyt guru.

Nyt tämä myytti päästään kumoamaan, sillä Jylkkäri ohjeistaa lähestulkoon kädestä pitäen kaikkia niitä, joita tämä eksoottinen herkku on kiinnostanut. Itse valmistukseen ei mene paljoakaan aikaa, mutta ihan pikaruoaksi seitan ei välttämättä sovellu. Parasta seitania nimittäin saa, kun malttaa antaa sen marinoitua yön yli tai ainakin vähintään muutamia tunteja. Seitaniin tarvitaan muutama hieman epätavallisempi raaka-aine, joita kannattaa metsästää kaupoista, joiden nimet alkavat sanoilla “eko”, “vege” tai jotakin sinne päin. Muuten tarvikkeet ovat sellaisia, että ne löytyvät lähes jokaisesta ruokakaupasta.Seitanin hyviä puolia ovat koostumuksen lihamaisuus ja se, että taikinan saa maustettua juuri itselleen sopivaksi. Tämä resepti on vain esimerkki: keitinliemen ja marinadin ideoinnissa saa ja on toivottavaa käyttää luovuutta!

Seitania Jylkkäri-marinadilla

Taikina

2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gram- eli kikhernejauhoja
1 tl (savu)paprikajauhetta
2 tl soijakastiketta
1,5 dl vettä

Keitinliemi

1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl balsamicoa

Marinadi á LA JYLKKÄRI

1-1,5 l vettä
1 valkosipulinkynsi
1,5 tl chilirouhetta
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl ketsuppia

Lisää mausteita maun mukaan

Helppo jogurttikastike

1 purkki creme fraichea
2,5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl kurkkusalaattia
2 rkl hunajaa

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Yhdistä vesi sekä soijakastike ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes siihen alkaa muodostua sitkoa. (Vinkki! Jos taikina yrittää jumiutua alustaan, kastele kädet ja jatka vaivaamista.) Tee taikinasta pötkö ja leikkaa viipaileiksi. Lisää keitinliemen ainekset kattilaan. Sekoita ja kiehauta. Lisää viipaleet ja keitä puolisen tuntia. Jos haluat, voit paistaa ja syödä seitanviipaleet samoin tein. Suositeltavaa kuitenkin on, että jatkat marinadin teolla. Sekoita marinadin ainesosat keskenään. Soseuta, jos näet sen tarpeelliseksi. Laita viipaleet maustumaan marinadiin yön yli. Voit joko pakastaa marinoituneet viipaleet myöhempää käyttöä varten tai paistaa ne heti.