Kampuksen pyöräparkit pääsevät monin paikoin talviunille.

Jyväskylän pyöräilyseuran tietojen mukaan yliopistolla ei ole lainkaan sopimusta pyöräparkkien talvikunnossapidosta. Kampusalueen pyöräparkkien kuuluukin olla talvisin lumen peitossa. Pahimmillaan telineet on aurauksen yhteydessä työnnetty vääntyneinä lumikasan alle.Tilanne on yhtä surkea myös suurimmassa osassa yritysten, taloyhtiöiden ja muiden oppilaitosten parkkeja. Toivon pilkahduksen lumen keskelle tuo Jyväskylän kaupunki, joka on tänä vuonna ensimmäistä kertaa tehnyt sopimuksen pyöräparkkien talvikunnossapidosta. Jatkossa kaupungin palkkaama urakoitsija puhdistaa kaikki keskusta-alueen kaupungin hallinnassa olevat pyörätelineet muutamia kertoja talvikaudessa lumitilanteen mukaan. Pyörätelineiden alustat puhdistetaan käsityönä. Kaupunki onkin helmikuun viimeisinä viikkoina puhdistanut lähes kaikki keskustan pyöräparkit lumesta, ja Kaupunkifillari-blogin havaintojen mukaan tämä on selkeästi lisännyt pyöräparkkien käyttöastetta.

Lauantaina 23.2. Jyväskylän pyöräilyseura järjesti yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ympäristö- ja liikuntavaliokuntien kanssa pyöräparkkien putsaustempauksen. Tarkoituksena oli ikään kuin malliksi puhdistaa joitakin telineitä lumesta ja näin haastaa parkeista vastaavia tahoja pitämään parempaa huolta vastuullaan olevista pyörätelineistä talviaikaan. Tempauksessa puhdistettiin kolme keskusta-alueen parkkia, joita niiden omistajat eivät ole hoitaneet. Kampus-alueelta mukaan valikoitui yliopiston kirjaston edusta, joka on yksi Seminaarinmäen suurimmista pyöräkeskittymistä. Pyörätelineet pullistelevat pyöristä lumettomanakin aikana, eikä talvikaudella usein jää muuta vaihtoehtoa kuin jättää pyörä hankeen tai kulkureitille.

Syksyllä 2012 valmistuneen Seminaarinmäen pyöräpysäköintisuunnitelman mukaisesti kampusalueelle on viime aikoina asennuttu uusia karsinamallisia korkeita pyörätelineitä, jotka eivät hautaudu yhtä helposti lumen alle kuin vanhat matalat telineet. Näitä uusiakaan telineitä ei ole talven aikana kertaakaan puhdistettu lumesta. Jylkkäri ei tavoittanut yliopiston hallinnosta ketään vastaamaan, pitävätkö pyöräilyseuran tiedot pyöräparkkien huoltosopimuksen puuttumisesta paikkaansa.

Kuka vastaa talvikunnossapidosta?

– Kampusalueen pöyräparkit ovat yliopiston tilapalveluiden vastuulla, kuten kampusalueen talvikunnossapito yleensäkin.
– Keskutan pyöräparkeista suurin osa on kaupungin asentamia ja niiden kunnossapitovastuu kuuluu kaupungille.
– Taloyhtiöt vastaavat omilla piha-alueillaan olevien pyöräparkkien puhdistamisesta.
– Samalla tavoin yritykset vastaavat omista pyöräparkeistaan, jos ne ovat sellaisia asiakkaitaan varten asentaneet (esimerkiksi markettien pihoilla olevat parkit.)