Opintojen määräaikainen keskeyttäminen ei riitä enää perusteeksi työttömyysturvan saamiseen. Tästä vuodesta lähtien yliopisto-opiskelijan on työttömyystukea saadakseen joko irtisanottava tai menetettävä opinto-oikeutensa tai valmistuttava.

Lisäksi opiskelijalla on oikeus tukeen siinä tapauksessa, että hän pitää vähintään vuoden tauon opinnoistaan. Tänä aikana opiskelijalle ei saa kertyä opintopisteitä eikä hän saa tehdä opinnäytetyötä.

Viime vuonna tehdyt keskeytykset toimivat vielä entiseen tapaan.

”Tämä on suuri muutos opiskelijoiden kannalta”, suunnittelija Eeva-Liisa Tauriainen opiskelijapalveluista sanoo.

 

Tauriainen ei ole innoissaan uudistuksesta. Hänen mukaansa uuden lain soveltamiseen ei ole vielä johdonmukaista käytäntöä, eikä yliopisto ole saanut selkeää ohjetta toimintaansa helpottamaan.

”Siirtymävaihe on kieltämättä ongelmallinen. Opiskelijoita juoksutetaan paikasta toiseen, eikä kukaan tiedä, mitä paperia tarvitaan”, hän valittelee.

Tauriaisen mukaan huhut lakimuutoksesta aiheuttivat hämminkiä opiskelijoiden keskuudessa jo syksyllä. Kun ensimmäiset uutiset uudistuksesta julkaistiin lokakuussa, moni työelämässä ollut opiskelija ymmärsi tilanteen väärin ja irtisanoi varmuuden vuoksi opinto-oikeutensa. Tauriaisen mielestä uudistus rajoittaa tarpeettomasti opiskelijoiden valinnanvapautta.

”Minusta tämä laki ei yliopisto-opiskeluun sovellu”, hän toteaa.

 

Keski-Suomen TE-toimiston työnvälitys- ja yrityspalveluiden palvelujohtaja Pekka Rantanen painottaa, ettei uuden lain tarkoitus ole kaventaa opiskelijoiden vaihtoehtoja. Hänen mukaansa kyseessä on käytäntöjen yhdenmukaistaminen, sillä muut kuin yliopisto-opiskelijat eivät ole aiemminkaan voineet keskeyttää opintojaan määräajaksi.