Keski-Suomen poliisi toteaa Keski-Suomen löytötavaratoimiston vieneen pyöriä taloyhtiöiden pihoista lainvastaisesti. Lakia ei ole noudattanut myöskään taloyhtiö, joka on antanut löytötavaratoimistolle toimeksiannon siivota hylätyt pyörät taloyhtiöstä. Poliisi ei tutki asiaa rikoksena, vaan katsoo lain rikkomisen johtuneen tietämättömyydestä. Poliisi kuitenkin kehottaa toimittamaan loput pyörät poliisin haltuun sekä palauttamaan perityt löytö- ja säilytyspalkkiot pyörien omistajille.

Poliisilla ei ole valta antaa tällaisia käskyjä, mutta poliisi muistuttaa, että asiasta voidaan myöhemmin aloittaa uusi rikostutkinta, sillä päätöksen jälkeen löytötavaratoimiston pitää tietää, että sille päätyneet pyörät ovat seurausta lainvastaisista toimista.

Keski-Suomen löytötavaratoimisto oli sopinut Yliopistonkatu 4:ssä sijaitsevan taloyhtiön kanssa, että toimisto siivoaa hylätyt pyörät pois taloyhtiön pihalta ja varastoista. Asukkaita oli asuntoihin jaetuilla lehtisillä käsketty merkitsemään käytössä olevat pyörät kahden viikon määräaikana. Moni pyörä oli jäänyt merkitsemättä ja viety löytötavaratoimiston varastoihin. Näistä pyöristä löytötavaratoimisto peri löytöpalkkiota ja säilytysmaksuja pyörien omistajilta noin 25-35 euron verran pyörää kohden.

Yksi pyöränomistajista teki asiasta rikosilmoituksen vuosi sitten. Nyt Keski-Suomen poliisi on todennut, että asuntoyhtiö voi kyllä hävittää hylättyä omaisuutta tiloistaan, mutta sen on huolellisesti varmistuttava, että esineet ovat joko löytötavaraa tai hylättyä omaisuutta. Lähtökohtaisesti taloyhtiö kajoaa tavaroihin omalla riskillään ja on velvollinen korvaamaan vahinhon, mikäli se esimerkiksi hävittää asukkaan omaisuutta. Löytötavaratoimiston ei poliisin mukaan pitäisi häärätä lainkaan taloyhtiöiden tiloissa sillä, yksityisten löytötavaratoimistojen toimikenttä on laissa rajattu ainoastaan laitoslöytöihin. Laitoslöytöjä ovat julkisissa tiloissa talteen otetut löytötavarat.

Rikosilmoituksen löytötavaratoimistosta tehnyt Antti Poikola on koonnut Jyväskylän kaupunkifillari -blogiin ohjeistuksen siitä, miten taloyhtiöissä kannattaisi hylättyjä pyöriä käsitellä. Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm sanoo, että Jyväskylässä nähty toiminta on ”valitettavan yleistä” ja uskoo, että Keski-Suomen poliisin päätös tulee muuttamaan asiaa.

”En osaa ihan tarkkaan sanoa kuinka yleistä tuo toiminta on, mutta tiedän kyllä että monella paikkakunnalla taloyhtiöille on tarjottu löytötavaratoimistojen palveluita juuri pyörävarastojen tyhjennyksiin”, sanoo Furuhjelm.

Lue myös:

Jylkkärin juttu löytötavaratoimiston toiminnasta

Kaupunkifillari-blogin Hylätyt pyörät taloyhtiöissä -ohjeistus

Poliisin päätös esitutkinnan lopettamisesta (pdf)