Osalla aloittavista opiskelijoista on ollut ongelmia päästä Jyväskylään kirjoille. Opiskelija-alennus bussikortista ja äänestäminen kuntavaaleissa edellyttävät jyväskyläläiseksi ryhtymistä.

Maistraatti on tyypillisesti elo-syyskuun vaihteessa ruuhkautunut kaupunkiin muuttavien opiskelijamassojen voimasta. Oman hakemuksensa käsittelyä voi ongelmatilanteessa nopeuttaa soittamalla maistraattiin.

“Tottakai saa soittaa, numero on 029 553 7426. Jos ei ole rekisteröitynyt Jyväskylään, niin me käsitellään se sitten samantien, mutta se aina ruuhkauttaa ja hidastaa muiden hakemusten käsittelyä”, valittelee tilannetta Jyväskylän maistraatin kotikunta-asioiden toimistosihteeri Essi Timonen.

 

Normaalisti maistraattiin kirjautuu muutamia satoja muuttoja kuussa, mutta nyt käsiteltävänä on ainakin parisen tuhatta ilmoitusta. Lisäksi perjantaihin mennessä tulisi käsitellä kaikki siihen mennessä tulleet ilmoitukset, jotta kuntalaiset pääsevät äänestämään oikeaan kuntaan. Ruuhkaa aiheuttaa maistraatin vähäisen henkilöstömäärän lisäksi puutteelliset muuttoilmoitukset.

“Kaikki ei osaa täyttää sitä muuttoilmoituslomaketta. Jos kunnan sisäisen nettimuuton tekee, niin se voi olla jo seuraavana aamuna kunnossa. Mutta jos siellä on puutteita tai osoitteessa epäselvyyksiä niin sitten se aiheuttaa ruuhkaa.”

Puuttellisen ilmoituksen käsittelyssä voi kestää viikkojakin. Tyypillisesti ongelmia tulee Timosen mukaan opiskelija-asuntojen kanssa, koska asuntojen osoitteita ilmoitetaan epätäsmällisesti.

 

Lisää aiheesta: