Harva menee tenttiin hetken mielijohteesta, mutta eTenteissä sekin on mahdollista. Kun sekä iltapäiväni aikataulut että tenttikoneiden varaustilanne näyttivät sopivasti tyhjää, päätin hoitaa ensimmäisen eTenttini parin tunnin varoitusajalla.

Ennen Johdatus tieteen etiikkaan -kurssin kirjatenttiin ilmoittautumista minulla oli takana pari kuukautta kestänyt ja jatkuvasti venynyt luku-urakka. Halusin päästä kurssista kai nopeasti eroon, kun merkitsin tentin vielä samalle päivälle, vaikka kirjakin oli kesken.
Yliopiston verkkosivuilla tehtävän ilmoittautumisen jälkeen sain tenttiin vaadittavan käyttäjätunnuksen ja salasanan. Ennen tenttiä ehdin käydä lounaalla ja lukea tenttikirjan loppuun.

Hieman neljän jälkeen käyn kirjaston alakerran Kirjavitriinissä noutamassa avaimen tenttiakvaarioon. Reipas työntekijä varoittaa tänään vaivanneesta netin pätkimisestä ja toivottaa onnea kokeeseen. Tilanne ennen tenttiä on poikkeuksellinen, kun ympärillä ei olekaan panikoivia opiskelijakollegoita.
Yläkerran perukoilta löytyvä tenttitila on lähes tyhjillään, kun saavun paikalle. Istahdan koneen ääreen, kirjaudun sisään ja koitan käynnistää tentin. Yritykseksi jää, sillä yhteys nettiselaimessa pyörivään vastausohjelmaan katkeaa. Muutaman yrityksen jälkeen kontakti löytyy, ja voin aloittaa vastaamisen.
Teknisistä ongelmista ei varoitettu turhaan, sillä törmään pätkäisyihin vielä toistakymmentä kertaa vajaan kahden tunnin tentin aikana. Vaikka kömpelö järjestelmä häiritsee, ei se pilaa koetta. Arvosana olisi varmasti sama hienommillakin laitteilla.
Puutteistaan huolimatta eTenttissä on puolensa. Vapaavalintaiset suoritusajat lisäävät opintojen joustavuutta, ja paperiton tentti on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Kurssini tentaattorin, tutkijatohtori Petteri Niemen mukaan eTenteistä hyötyvät opettajatkin.
”Siinä on paljon hyviä puolia: ei tarvitse tulkita vaikeita käsialoja, tenttejä pystyy tarkistamaan tarvittaessa esimerkiksi työmatkoilla eikä tarvitse järjestää tentinvalvontaa”, tentaattori listaa.
Kehuista huolimatta myös ongelmia esiintyy. Niemen mukaan järjestelmä ruuhkautui pahasti ennen joulua, jolloin aika kurssin luentojen ja tentin välillä saattoi venyä turhan pitkäksi. Itse pääsin tenttiin ilman odottelua, mutta etenkin ennen lomia on varauksia enemmän.
”Ruuhkat antavat viitteitä siitä, että tarvittaisiin toinenkin tenttiakvaario”, Petteri Niemi arvioi.