M-Real ei kerro, paisuteltiinko Kankaan tehdasalueen hintaa kaupungin rahastamiseksi.

Paperiyhtiö M-Real ei kerro Kankaan aluetta koskevan sopimuksen sisältöä. Sopimuksesta voisi selvitä, paisuteltiinko Kankaan alueen kauppahintaa Jyväskylän kaupungin etuosto-oikeuden torjumiseksi tai kaupungin rahastamiseksi.

M-Real myi Kankaan tehdasalueen Sappille vuonna 2008. M-Real sopi itselleen takaisinosto-oikeuden Kankaan alueeseen, mikäli Sappi lopettaa paperinvalmistuksen. Sappi lopetti tehtaan alkuvuodesta 2010. Seuraavana kesänä M-Real osti maat takaisin 13 miljoonan euron hintaan.

Kaupunki päätti mennä maakauppaan väliin ja käyttää etuosto-oikeuttaan. Lain edellyttämällä tavalla kaupunki lunasti maat M-Realilta 13 miljoonan euron kauppahintaan. Jylkkäri on aiemmin epäillyt, että hintaa olisi paisuteltu kahdensuuntaisilla kaupoilla.

Mikäli M-Realin ja Sappin välisessä takaisinostosopimuksessa on sovittu jokin kauppahinta, olisi se tärkeää tietoa. Mikäli M-Real olisi maksanut maista sovittua enemmän, vahvistaisi se epäilystä kauppahinnan paisuttamisesta.

M-Realin viestintäjohtaja Juha Laine ei kerro, oliko takaisinostolle sovittu jokin hinta.

”Sopimus on ostajan ja myyjän välinen ja sitä en voi tarkemmin sinulle kuitenkaan avata”, kirjoitti Laine sähköpostissa.

Hän myöskin ihmettelee, miksi Jylkkäri kaupoista kyselee.

”Luin artikkelisi lehdestänne. Hieman ihmettelin miksi maakauppaa ja patenttiasiaa yhdistetään noin. Kankaan maa-alueen myynti ja patenttien myynti kun ovat täysin erillisiä asioita”, kirjoittaa Laine.

Aiheesta lisää:

Kankaan kaupoissa mahdollisesti puolet ilmaa