JYYn vuokraamat juhlatilat, kuten Opinkivi ja Rentukka ovat edullisia, mutta sangen suosittuja. Tilat täytyy varata ajoissa tai keksiä muuta.

Opinkiven sauna on suosittu opiskelijoiden keskuudessa. Kuva: Tommi Puska
Opinkiven sauna on suosittu opiskelijoiden keskuudessa. Kuva: Tommi Puska

Vuokrattavien sauna- ja juhlatilojen hinnat vaihtelevat Jyväskylässä sadasta muutamaan sataan euroon.
Opiskelijapoppoolle vuokranmaksu tekee tiukkaa, ja esimerkiksi ainejärjestöt kertovat hyödyntävänsä JYYn tiloja, kuten Lillukkaa ja Opinkiven saunaa. Tilat ovat edullisia, mutta suosittuja. Jos kemut tahtoo ajoittaa juuri toivottuun päivään, pitää olla ajoissa. Lillukan vuokrauksesta vastaavan kyläsihteeri Mari Lähteenmäen mukaan ihmiset tietävät tämän ja ovat ajoissa.

”Lillukan viikonloput ovat täynnä tammi-helmikuussa. Maaliskuukin on jo aika täysi. Huhti- ja toukokuussa on jo valinnanvaraa”, Lähteenmäki kertoo.

JYYn jäsenpalvelusihteeri Maria Liljan mukaan Opinkiven saunassa on vapaa viikonloppu seuraavan kerran pääsiäisen jälkeen. Myös arkipäivät ovat opiskelijoiden keskuudessa suosittuja – aukeaa se korkki tunnetusti arkenanakin.

Astérix, ranskan ja espanjan ainejärjestö, on vuokrannut säännöllisesti Lozzin liepeillä sijaitsevaa Lyhtyä juhlapaikakseen. Paikka on Astérixin tapahtuma- ja sopovastaava Miia Panulan sanoin täydellinen ainejärjestön vuosittain järjestämiä viini-iltoja varten.

”Ainejärjestömme on pieni, joten vaikka tunnelma Lyhdyssä on aika tiivis, se ei ole vielä alkanut ahdistaa ketään. Yleensä paikka on ollut vapaana haluamanamme ajankohtana ja varaaminen on käynyt helposti tilapalveluiden kautta”, Panula kertoo.

Jos JYY:ltä ei tilaa ole saanut vuokrattua, Astérixin porukka on turvautunut ihmisten mahdollisimman isoihin asuntoihin ja ”pärjäilleet sitten sillä mitä löytyy”.

”Voisihan JYYllä olla hieman enemmänkin tiloja vuokrattavaksi. Vuokra-hinnoissa olisi tarpeen ottaa huomioon pienet ainejärjestöt, joilla ei ole niin kovin paljon massia. Olisi kiva järkkäillä jos jonkinmoisia kekkereitä, mutta budjetti ei meinaa riittää kalliisiin tilavuokriin”, Panula lisää.

Erityispedagogiikan ainejärjestö Abakus ry:n puheenjohtaja Milla Arikka kertoo, että Abakus on käyttänyt paljon juuri Opinkiven saunaa sekä Lillukkaa.

”Tiloja saa mielestäni hyvin varattua ja Opinkiven varauslistan näkyminen netissä on hieno juttu.”

Lisäksi ainejärjestö käyttää Keskimaan tiloja.

”Yhteistyösoppari Keskimaan kanssa mahdollistaa edullisten tilojen käytön. Muut sauna- ja juhlatilat Jyväskylässä ovat melko tyyriitä etenkin pienelle ainejärjestölle.”

Psykologian opiskelijoiden Stimulus järjestää syksyisin ainejärjestön esittelyn uusille opiskelijoille Opinkivellä.

”Saunatilat on siistit ja tila on muutenkin hyvä – tosin siellä voi olla aika ahdas 50 henkelle, saati sitten että kaikki mahtuisivat sinne saunomaan lyhyessä ajassa. Esimerkiksi istumapaikkoja Opinkivellä voisi olla enemmän”, Stimulus ry:n tapahtumavastaava Jenni Puustinen kertoo.

Ainejärestön vuokraa Lillukkaa muutaman kerran vuodessa.

”Ensi kuussa järjestämme siellä haalarinkorkkajaisten ilta-ohjelman. Muuten tilaa on käytetty muun muassa hyvinvointi- ja peli-iltoihin.”

Opinkiven vuokra on opiskelijoille, muillekin kuin yliopiston, 100 euroa, muille 200. Saunatilan saa käyttöön kello 14. Varaus päättyy kolmeen aamuyöllä.

Aika on riittoisa, jos verrataan JYYn ulkopuolisiin vuokrasaunoihin. Esimerkiksi SAK:n Järjestöjen talon sauna kustantaa viikonloppuisin 200 euroa. Saunan vuokra-ajaksi on määritelty 16–24. Matsibaarin sauna maksaa 150 euroa neljältä tunnilta.

Vaikka Lillukka ei ole se tyylikkäin illanviettopaikka, se on todennäköisesti vuokrattavista halvin. Vuokra on 20 euroa ilta. Vuokra-aika alkaa kello 18 ja päättyy seuraavana päivänä kello 11. Jos Lillukan haluaa edellisenä päivänä jo kello 14, maksaa vuokraus 25 euroa.

Ainejärjestöt kokoontuvat joskus myös Ilokiven yläkerrassa. Ilokiven varaamisesta voi kysellä kulttuurisihteeri Anniina Hartikaiselta.

Elina Mäenpää
toimittaja@jylkkari.fi

HUOM. Lisää juhlatiloja hintoineen myös tästä jutusta (päivitetty 3.4.2014):
Missä pidetään bileet 2.0

Esimerkkejä max. 200 eurolla vuokrattavista juhla- ja saunatiloista Jyväskylän keskustan tuntumassa:

Gringos logosin sauna
(Ilmarisenkatu):
Saunatilat ovat varattavissa 10–30 hengen ryhmille kello 17 alkaen joka päivä. Ne sulkeutuvat puoli tuntia ennen ravintolan sulkemista. Vuokra on 200 euroa ja sisältää pyyhkeet 15 hengelle. Saunatiloihin on mahdollista tilata naposteltavaa.

Piippusauna
(Lutakko):
Hinta on maanantaista perjantaihin 160 euroa, lauantaisin 180 euroa / kymmenen henkeä. Yli kymmenestä henkilöstä veloitetaan kuusi euroa per pää.
Hinta sisältää kabinetin käytön seurustelutilana saunomisen ajan. Pyyhkeet ja pesuaineet ovat saunojien käytettävissä. Sauna-aika on kaksi tuntia. Lisätunnit kustantavat 30 euroa.

Matsibaarin sauna
(Asemakatu):
Kahdeksan hengen sauna maksaa 150 euroa neljältä tunnilta. Varaus tehdään aamuyhdeksän ja yökahden välille. Sauna on anniskelualuetta. Oleskelu-tiloihin mahtuu parikymmentä henkeä.
Lauantaille varaus on hyvä tehdä pari kuukautta aiemmin.

Cygnaeus-lukion sauna
(Wilhelm Schildtin katu):
Cygnaeus-lukiolla on kolmannessa kerroksessa vuokrattava sauna- ja oleskelutila. Tilaan mahtuu mukavasti noin 15–20 henkilöä. Hinta on lauantaisin on 123 euroa. Omat juomat saa tuoda.

Järjestöjentalon sauna
(Kalevankatu):
Järjestöjen talon saunan vuokraus maksaa 200 euroa. Saunalla saa oleskella kello 16 –24.
Pyyhkeet eivät sisälly hintaan. Oleskelutilasta löytyy karaokelaitteet. Illanviettoon mahtuu noin 25 henkeä, ja omat juomat saa ottaa matkaan.

Shakerin vuokratilat
(Yliopistonkatu):
Tilan saa yksityiskäyttöön sadalla eurolla kolmeksi tunniksi. Saunaa ei tosin ole, eikä omia juomia voi tuoda.
Ravintolasta löytyy kaksi eri tilaa joita voidaan käyttää yksityis tilaisuuksiin. Ylätasanteella on tilaa noin kolmellekymmenelle vieraalle. Tilaa on mahdollista varata arkisin kello 16-02 ja viikonloppuisin kello 16-21.
Toinen tila on alatasanteella ja siellä on myös oma baari. Tilaa on noin neljällekymmenelle. Tilaa voi varata arkisin kello16-02.